Tori.fi on Suomen vilkkain C2C-kauppapaikka ja kasvussa koko ajan.

5 vinkkiä: Nämä kannattaa muistaa, kun ostaa käytetyn polkupyörän

Polkupyörän kuntotarkastus on turvallisuuskysymys

Nyt eletään polkupyöräkaupan vuoden kiivainta sesonkia. Suomen suosituimpaan polkupyöräkauppaan Tori.fi:hin ladataan tällä hetkellä useina päivinä yli tuhat polkupyöräilmoitusta. Pyöriä halutaan ostaa, myydä, antaa ja saada. Tori.fin vertaispolkupyöräkauppa kasvaa vuosi vuodelta. Viime vuonna ilmoituksia jätettiin noin 166 000. Käytetyn polkupyörän kanssa on kuitenkin hyvä muistaa viisi simppeliä käyttöönottovinkkiä.

Kesän todennäköisyys kasvaa päivä päivältä. Se tarkoittaa polkupyöräilykauden alkamista ja polkupyöräkaupan kiihtymistä. Suomen suosituimmassa polkupyöräkaupassa Tori.fi:ssä kauppa käy erittäin kuumana maaliskuun lopusta toukokuun puoliväliin.

Huhtikuussa on ollut kymmenen yli tuhannen polkupyöräilmoituksen päivää. Maaliskuussa kauppapaikkaan jätettiin 200–600 polkupyöräilmoitusta päivittäin. Kuluvan vuoden vilkkain päivä on toistaiseksi ollut 15.4., jolloin palveluun ladattiin 2499 polkupyöräilmoitusta. Toiseksi vilkkain päivä on ollut 14.4., 2100 ilmoitusta.

Suomessa näyttää vallitsevan polkupyöräilybuumi, sillä kaupankäynti Tori.fi:ssä yleistyy vuosittain. Vuonna 2015 ilmoituksia jätettiin noin 138 000, vuonna 2016 noin 155 000 ja viime vuonna noin 166 000.

– Huhtikuun loppupuolisko oli viime vuonna kiihkeintä aikaa. Ilmoituksia tuli jopa 1500 päivässä. Tämä on mahtavaa kehitystä, sillä se kertoo ihmisten kesää odotuksesta sekä tietysti innosta arkiliikuntaan. Vaikka talvipyöräilykin nostaa jatkuvasti suosiotaan, eihän sen kesäisempää olekaan kuin pyöräillä auringossa uimarannalle, Tori.fi:n kauppapaikkajohtaja Timo Huhtamäki sanoo.

5 tärkeintä vinkkiä käytetyn polkupyörän käyttöönottoon

1. Tarkasta kumit

Käytetyn polkupyörän sisä- ja ulkokumit voivat olla hyvinkin elämää nähneet. Sisäkumin pitävyyden saa testattua nopeimmin pumppaamalla siihen ilmaa. Ulkokumista on syytä tarkastaa, ettei sen ulkopinnalla näy liiemmin pykimiä tai railoja, joita vanhaan kumiin usein kertyy.

2. Tarkasta pinnat

Varmista, että renkaiden pinnat kiinnittyvät kuten niiden kuuluu. Pinna pinnojen välissä pysäyttää pahimmillaan vauhdin äkkinäisesti.

3. Tarkasta jarrut

Vauhdin liian äkkinäinen pysähtyminen ei ole hyvä, mutta ei myöskään liian verkkainen pysähtyminen. Heikot jarrut ovat tavanomainen vaiva käytetyissä käsijarrullisissa polkupyörissä. Tärkeimmät seikat ovat jarrupalojen kunto ja jarruvaijerien kireys. Jarrupalojen on tarkoitus puristua jarrukahvaa painettaessa vanteeseen, jolloin vauhti hiljenee. Asia on kätevintä havainnoida nostamalla rengasta ylös, pyöräyttämällä siihen vauhtia ja painamalla jarrua. Mikäli jarrupalat eivät pysäytä rengasta napakasti, ne kannattaa vaihtaa. Jarruvaijerien kireys taas vaikuttaa siihen, kuinka tehokkaasti jarrut reagoivat jarrukahvan painamiseen. Mikäli jarrukahva ei palaudu painamisen jälkeen takaisin yläasentoon ja runkoa myöten kulkevaa vaijeria pystyy selkeästi nostamaan sormilla, kiristämisen varaa todennäköisesti on. Kiristäminen tapahtuu useimmissa käsijarrullisissa pyörissä jarrukahvoissa olevista liittimistä, joiden kautta vaijeri kulkee.

4. Öljyä ketjut

Yhdenkään polkupyörän ketjuissa harvoin on liikaa öljyä. Yleensä kirskutellaan ennemmin menemään ruosteisilla ketjuilla kuin muistetaan tämä polkupyöränhuollon perusasia. Siksi se kannattaa tehdä heti ennen neitsytmatkaa. Ketjujen öljyäminen lisää polkupyörän käyttöikää ja ajonautintoa, kun ketjut pyörivät sulavammin, mahdolliset vaihteet vaihtuvat herkemmin ja ketjut putoavat harvemmin. Ketjuöljyä myyvät kaikki hyvin varustellut huoltamot ja rautakaupat. Sen levittäminen on kätevintä kääntämällä pyörä ylösalaisin ja pyörittämällä ketjuja polkimesta öljysuuttimen alla.

5. Säädä tanko ja satula

Ajonautinto lisääntyy huomattavasti, kun tanko ja satula ovat oikealla korkeudella. Oikea korkeus riippuu merkittävästi rungon koosta ja mallista, mutta eritoten satulan korkeudessa on useimmissa polkupyörissä runsaasti säätövaraa. Tangon kiinnitykseen tarvitaan työkaluja, kun taas satulalle on monissa nykypyörissä kätevä pikakiinnitys.

Toisen mummopyörä on toiselle ainoa katu-uskottava vaihtoehto

Polkupyörän viiden vinkin peruskuntokartoitus sujuu keneltä vain. Se kannattaa tehdä, sillä kyse on ennen kaikkea ajoturvallisuuskysymyksestä.

– Polkupyörät ovat mitä parhain vertaiskaupan kohde, koska niin monet käyttävät niitä ja polkupyörämieltymyksiä on monenlaisia. Tässäkin asiassa toisen turhake on toisen aarre. Joku myy mummomankelin maastopyörän tieltä, ja toiselle mummopyörä on ainoa katu-uskottava vaihtoehto. Mutta koska kyse on kuitenkin käytetystä ajopelistä ja mahdollisesti merkittävistä nopeuksista, kuntokartoitus on hyvä tehdä, Huhtamäki toteaa.

Vertaiskauppapaikka Tori.fi:ssä on tällä hetkellä 10 145 polkupyöräilmoitusta. Näin kevään sesongin aikana palveluun ladataan päivittäin yli 2 000 pyöräilmoitusta. Muina aikoina vastaava määrä on noin 500 päivässä. Lasten pyörien osuus ilmoitusten kokonaismäärästä vaihtelee viidesosan ja neljäsosan välillä.

– Vaihtuvuus on polkupyörissä etenkin nyt sesonkina erittäin suurta. Pyöriä tulee paljon myyntiin, mutta myös menekki on suurta. Suomen suosituin polkupyörämalli Helkama Jopo on suuressa suosiossa myös vertaiskaupassa, mutta ylipäätään mallivalikoima on hyvin monipuolinen, Huhtamäki kertoo.

Kaikkiaan ilmoituksia Tori.fi:hin ladattiin viime vuonna yhteensä yli kymmenen miljoonaa.

 

Lisätietoja

Timo Huhtamäki
Tori.fi, kauppapaikkajohtaja
puh. 040 714 0705