Torittajat ovat ympäristösankareita!
Joka kuukausi yli 3,4 miljoonaa suomalaista tekee löytöjä, laittaa tarpeettoman tavaran kiertoon ja etsii inspiraatiota Torista. Kuluttajien välinen kaupankäynti, eli vertaiskauppa, mahdollistaa hyvien löytöjen tekemisen, mutta se auttaa myös pienentämään hiilijalanjälkeä ja säästämään luonnonvaroja. Jokainen Torittaja on ympäristösankari ja jokainen torilöytö pidentää tavaran elinkaarta ja auttaa rakentamaan kestävämpää tulevaisuutta. Tätä kierrätysvaikutusta me kutsumme vertaiskaupan ympäristövaikutukseksi.
Vertaiskaupan ympäristövaikutus: Torissa säästettiin 171 996 tonnia päästöjä vuonna 2021
Torin käyttäjät säästivät potentiaalisesti noin 172 000 tonnia CO2e-päästöjä vuoden 2021 aikana ostamalla ja myymällä tavaroita käytettynä. Säästöjä syntyi myös luonnonvarojen ja materiaalien muodossa: vertaiskaupalla säästettiin 6 411 tonnia muovia, 31 085 tonnia terästä ja 6 844 tonnia alumiinia. Säästöt ovat syntyneet kiertotalouskuluttamisen ansiosta, kun tavaraa on hankittu uuden sijasta käytettynä, jolloin uuden tavaran valmistamisesta aiheutuvat päästöt ja materiaalit säästyvät. Tori on suomalaisen vertaiskaupan keskus, jossa vierailtiin viime vuonna yhteensä 431 miljoonaa kertaa. Tori äänestettiin vuoden 2022 vastuullisimmaksi verkkokauppabrändiksi Sustainable Brand Index™ -tutkimuksessa, johon vastasi 9150 suomalaista.
Second Hand Effect -tutkimuksessa laskettiin hiilidioksidipäästöt ja materiaalit, jotka säästyivät potentiaalisesti vertaiskaupan ansiosta. Tästä summasta on vähennetty mahdolliset päästöt, jotka syntyvät vertaiskauppapaikan toiminnasta sekä päästöt, jotka syntyvät käytetyn tavaran toimittamisesta. Ympäristövaikutustutkimus on toteutettu konsulttitoimisto Ethoksella yhteistyössä Ruotsin ympäristötutkimuslaitoksen kanssa. Tutkimus käsittelee Torissa syntyneitä potentiaalisia säästöjä, mutta kokonaisuudessaan Suomessa käydyn vertaiskaupan vaikutus on suurempi.
Kuinka paljon on 171 996 tonnia CO2e-päästöjä?
Säästetty määrä hiilidioksidia vastaa esimerkiksi 6090 suomalaisen kotitalouden vuosittaisia päästöjä, 1,9 miljoonan sohvan valmistamista tai 43 puuvillaisen miljoonan t-paidan valmistamista.
Aika on nyt
Ilmastonmuutos on yksi aikakautemme suurimmista haasteista. Samaan aikaan ihmisten ylikuluttaminen kiihdyttää biodiversiteetin katoamista (Lähde: EU’s climate research programme, Copernicus).
Kulutamme liikaa ja liian nopeasti. Luonto tuhoutuu nopeammin kuin se pystyy uusiutumaan. Kulutuksemme on muututtava kestävämmäksi ja siirtymistä kiertotalouteen on vauhditettava. On sanomattakin selvää, että muutoksen tulee tapahtua. Nyt.
Schibsted: Käyttäjämme ovat ympäristösankareita
Second Hand Effect -tutkimuksessa selvitettiin ympäristövaikutusta Schibstedin ja Adevintan sivustoilla eri maissa. Tutkimuksessa ovat Torin lisäksi mukana sivustot Blocket, Finn, Subito, OLX, Jófogás, Marketplaats, 2dehands/2ememain, Leconcoin, Milanuncios ja Willhaben.
Tulokset olivat hämmästyttäviä: vertaiskaupan vaikutus päästöjen säästöihin vuonna 2021 oli jopa 25 miljoonaa tonnia hiilidioksipäästöjä, 1,4 miljoonaa tonnia muovia 9,1 miljoonaa tonnia terästä ja 0,8 miljoonaa tonnia alumiinia. Tämä tarkoittaa siis sitä, että käyttäjämme eri maissa säästävät potentiaalisesti näin paljon päästöjä ja materiaaleja kiertotalouskuluttamisella.
Lue koko Schibsted Second Hand Effect 2021 -raportti täältä.
Tutkimuksen taustat
Kauppapaikkojemme kautta käytävän vertaiskaupan ympäristöhyötyjen laskeminen on haastavaa. Tutkimuksen tieteellisen luotettavuuden varmistaminen on ollut projektissa erittäin tärkeää. Tämän vuoksi Schibsted kääntyi IVL, Ruotsin ympäristötutkimuslaitoksen, puoleen kehittääkseen tutkimukselle siinä käytetyn metodin, ja varmistaakseen että se oli paras mahdollinen kauppapaikkojen ympäristövaikutusten tutkimiseen käytettävä metodi.
IVL käytti tutkimuksessaan Torin tuotteiden myyntilukuja ja eri käyttäjätutkimusten tuloksia. Selvityksen tulosten laskumetodi perustuu oletukseen, että jokainen sivustolla myyty tuote korvaa uuden vastaavan tuotteen tuotanto- ja hävityksestä aiheutuvat päästöt. Analysoimalla sivustolla myytyjä tuotteita IVL keräsi ilmastotietoa, joka sitten muunnettiin hiilidioksidiekvivalenttikiloiksi. Lisätietoa metodista voit lukea Schibsted Second Hand Effect raportista.