Vertaiskaupan ympäristövaikutus

Torittajat ovat ympäristösankareita!

Joka kuukausi yli 3,2 miljoonaa suomalaista tekee löytöjä, laittaa tarpeettoman tavaran kiertoon sekä etsii inspiraatiota Torista. Kuluttajien välinen kaupankäynti eli vertaiskauppa mahdollistaa hyvien löytöjen tekemisen, mutta se auttaa myös pienentämään hiilijalanjälkeä ja säästämään luonnonvaroja. Jokainen Torittaja on ympäristösankari. Tavaroiden elinkaaren pidentäminen vertaiskaupan avulla kielii huolenpidosta ympäristöämme ja tulevaisuuttamme kohtaan. Me Torissa kutsumme tätä kierrätysvaikutusta termillä Vertaiskaupan ympäristövaikutus.

Vertaiskaupan ympäristövaikutus 2020: Tori säästää 195 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä

Torin sivustolla käy kuukausittain yli 3,2 miljoonaa uniikkia kävijää ostamassa ja myymässä käytettyä tavaraa. Ostamalla Torista nämä ihmiset ovat mahdollisesti säästäneet yhteensä 0,19 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä vuonna 2020. Ylikuluttamisen vähentäminen ja ympäristön suojeleminen motivoi ihmisiä myymään ja ostamaan käytettyä tavaraa. Vertaiskaupan vaikutus hiilijalanjäljen pienentämisessä sekä maapallon resurssien säästämisessä on merkittävä.

Seuraavassa taulukossa on esitelty Torin Vertaiskaupan ympäristövaikutus -tulokset Suomessa vuodelta 2020. Laskelma tehtiin yhteistyössä IVL Ruotsin ympäristötutkimuslaitoksen kanssa.

Kuinka paljon on 0,19 miljoona tonnia hiilidioksidia?

Säästetty määrä hiilidioksidia vastaa esimerkiksi 19 000 suomalaisen vuosittaista kulutusta tai Helsingin liikenteen pysähtymistä 3 kuukauden ajaksi tai yhden päivän päästöjä koko Suomessa.

Aika on nyt

Ilmastonmuutos on yksi aikakautemme suurimmista haasteista ja vuodesta 2021 on tulossa kovaa vauhtia yksi lämpimimmistä vuosista mittaushistorian aikana. Samaan aikaan ihmisten ylikuluttaminen kiihdyttää biodiversiteetin katoamista (Lähde: EU’s climate research programme, Copernicus). Suomessa ylikulutuspäivää vietettiin 10.4.2021. Se tarkoittaa sitä, että suomalaisten kulutus ylitti kyseisenä päivänä maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja sekä käsitellä kasvihuonepäästöjä.

Kulutamme liikaa ja liian nopeasti. Luonto tuhoutuu nopeammin kuin se pystyy uusiutumaan. Kulutuksemme on muututtava kestävämmäksi ja siirtymistä kiertotalouteen on vauhditettava. On sanomattakin selvää, että muutoksen tulee tapahtua. Nyt.

Schibsted: Käyttäjämme ovat ympäristösankareita

Muutimme käyttäjiemme kaupankäynnin ympäristöhyödyt numeroiksi käymällä lävitse Schibstedin ja Adevintan 14:sta kauppapaikasta kerättyjä tietoja. Tutkimuksessa mukana ovat sivustot Milanuncios Espanjasta, Leboncoin Ranskasta, Subito Italiasta, Jófogás Unkarista, Blocket Ruotsista, Finn Norjasta, Tori Suomesta, Avito Marokosta, OLX Brasiliasta, Segundamano Meksikosta, Willhaben Itävallasta sekä Shpock, joka toimii Saksassa, Itävallassa ja Iso-Britanniassa.

Tulokset olivat hämmästyttäviä: vertaiskaupan vaikutus päästöjen säästöihin vuonna 2020 oli jopa 21 miljoonaa tonnia hiilidioksipäästöjä ja 1,2 miljoonaa tonnia muovia. Tämä tarkoittaa siis sitä, että käyttäjämme näissä 14 maassa säästävät potentiaalisesti näin paljon hiilidioksidia ja muovia vuodessa.

Lue koko Schibsted Second Hand Effect 2020 -raportti täältä.

Tutkimuksen taustat

Kauppapaikkojemme kautta käytävän vertaiskaupan ympäristöhyötyjen laskeminen on haastavaa. Tutkimuksen tieteellisen luotettavuuden varmistaminen on ollut projektissa erittäin tärkeää. Tämän vuoksi Schibsted kääntyi IVL, Ruotsin ympäristötutkimuslaitoksen, puoleen kehittääkseen tutkimukselle siinä käytetyn metodin, ja varmistaakseen että se oli paras mahdollinen kauppapaikkojen ympäristövaikutusten tutkimiseen käytettävä metodi.

IVL käytti tutkimuksessaan Torin tuotteiden myyntilukuja ja eri käyttäjätutkimusten tuloksia. Selvityksen tulosten laskumetodi perustuu oletukseen, että jokainen sivustolla myyty tuote korvaa uuden vastaavan tuotteen tuotanto- ja hävityksestä aiheutuvat päästöt. Analysoimalla sivustolla myytyjä tuotteita IVL keräsi ilmastotietoa, joka sitten muunnettiin hiilidioksidiekvivalenttikiloiksi. Lisätietoa metodista voit lukea Schibsted Second Hand Effect raportista.