Näin saat autosi arvon säilymään parhaiten

Näin saat autosi arvon säilymään parhaiten

Auton omistaminen on arjen suurimpia kulueriä. On monia asioita, joilla auton arvon saa säilymään paremmin. Osa niistä ratkeaa jo autokaupassa.

Millainen auto säilyttää parhaiten arvonsa? Kysymys on monimutkaisempi kuin äkkiä arvaisi. Autoilijan kannattaa ymmärtää asiaan liittyvät periaatteet, sillä niiden vaikutus pankkitilin saldoon voi olla tuhansia euroja.

“Eniten auton hintaan vaikuttaa lähtökohta, se miten haluttu auto on ollut uutena”, kertoo alan ammattilainen Piero Silvani. Hän vastaa VV-Autotalojen asiakaskokemuksesta ja markkinoinnista.

Uusien autojen myyntilistojen kärki on siis haluttu myös käytettynä, VV-Autotalojen tapauksessa esimerkiksi Volkswagen ja Audi. Harvinaisempia merkkejä ja malleja on vaikeampi myydä, ja ostaja saattaa miettiä esimerkiksi huoltoverkoston kattavuutta ja varaosien saantia.

Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Silvani kertoo, että esimerkiksi Porsche on käytettynä haluttu ja joissain tapauksissa sen hinta saattaa jopa nousta. Jotain suosittua automallia voi taas tulla myyntiin niin paljon, että siitä tulee ylitarjontaa – ja hinta laskee.

Silvanin mukaan tällä hetkellä kysyntää on eniten noin 8 000–12 000 euron hintaisista vaihtoautoista.

VW-Auton Piero Silvani tuntee vaihtoautojen salat. Kuva: Peter Forsgård.

Pienestä asiasta voi tulla iso

Toinen merkittävä hintatekijä on varustelu. “Autot ovat uutenakin yksilöitä, sillä jokainen auto on jollain tavalla varusteltu yksilöllisesti. Varustelulla luodaan pohja sille, miten arvo säilyy”, Silvani muistuttaa.

Varsinkin laatuautoissa ostajat odottavat tietynlaista varustetasoa. Automaattivaihteiston tai automaatti-ilmastoinnin puuttuminen voi iskeä pahasti jälleenmyyntiarvoon.

“Suomessa kun ollaan, talveen varautuminen tekee autosta halutumman”, Silvani kertoo. Esimerkiksi neliveto ja polttoainekäyttöinen lisälämmitin ovat haluttuja lisävarusteita.

Kolmas arvoon vaikuttava asia on usein se merkittävin – miten hyvin autosta on pidetty huolta. Onko autossa tupakoitu? Onko penkeillä kuljetettu lemmikkieläimiä? Onko määräaikaishuollot tehty, ja onko ne teetetty valtuutetussa huoltamossa?

Silvani muistuttaa, että pienilläkin asioilla voi olla iso merkitys autoa myytäessä. Ovatko esimerkiksi molemmat avaimet tallessa ja löytyykö hattuhylly? Jos olennaisia varusteita puuttuu, ostaja valitsee herkästi toisen auton.

Autoiluun liittyy paljon myös psykologiaa. Joskus myyjä arvioi oman autonsa hintaa hyvin tunteellisesti, vaikka markkinoiden hintataso kertoo toista. Tunteet vaikuttavat myös ostajiin. Talvea kohden myydään turvallisuutta, esimerkiksi nelivetoa. Kevät on taas urheilullisempien menopelien sesonkia, mikä voi näkyä hinnassa.

Arvon säilyttämisen periaatteet voidaan tiivistää yhteen neuvoon: “huolehdi omaisuudestasi”. Jos auto ja varusteet on valittu hutiloiden ja ylläpitoa on laiminlyöty, ostajia on pakko houkutella alemmalla hinnalla. Priimayksilöön kehtaa laittaa vähän korkeammankin hintalapun.

5 vinkkiä – Näin säilytät autosi arvon

1. Pohja luodaan autoa ostaessa. Myyntilistojen halutuimmat ja hyvin varustellut autot ovat haluttuja todennäköisesti myös silloin, kun auto myydään.

2. Vältä erikoisia ratkaisuja, jotka rajaavat ostajakuntaa. Jos auton väri tai varustelu on outo, sitä voi olla vaikea myydä.

3. Huolehdi autostasi. Pidä sisätilat puhtaana ja huolla maalipintaa. Tupakointi ja lemmikkieläinten kuljettaminen leikkaavat jälleenmyyntiarvoa.

4. Älä hävitä varusteita. Jos vaikkapa toinen avain tai hattuhylly on kadonnut, se karkottaa ostajia.

5. Varo kolhuja. Kolarointi vähentää ostajien mielenkiintoa huomattavasti, vaikka auto saataisiinkin korjattua. Lommot ja naarmut laskevat jälleenmyyntiarvoa usein korjauskulujen verran.

 

Tutustu Torin autovalikoimaan tästä!

Lue myös:

Viisi vaihtoehtoa ekoautoiluun

Millainen perheauto kannattaa hankkia?