Millainen perheauto kannattaa hankkia?

Millainen perheauto kannattaa hankkia?

Kaksi lasta saa aseteltua melkein auton kuin auton takapenkille, mutta entäpä jos turvaistuimia ja istuinkorokkeita on kolme? Siitä voi tulla yllättävän kimurantti ongelma, kuten espoolainen Elina Kyytsönen joutui toteamaan. Suuremman perheen kannattaa ottaa autoa ostaessa muutama tärkeä asia huomioon.

Kyytsösen perhe vaihtoi loppusyksystä autoa, ja uudeksi ajopeliksi valikoitui Land Rover -maasturi. Perheen tyttäristä nuorin on 1,5-vuotias ja hän käyttää turvaistuinta. Vanhemmat 7- ja 8-vuotiaat tyttäret käyttävät istuinkorokkeita. Niitä kokeiltiin takapenkille ennen ostoa ja kaikki näytti hyvältä.

Yllätys olikin melkoinen, kun lasten piti ensi kertaa tulla kyytiin. Istuimia ei saatukaan kunnolla kiinni turvavöihin. Lisäksi turvaistuin meni sellaiseen kulmaan, että perheen nuorimmainen olisi valahtanut nukkuessaan kaksin kerroin.

“Kyllähän me vähän järkyttiin, kun tajusimme, että ostimme perheauton, johon lapset ei mahdukaan kyytiin”, naurahtaa Elina Kyytsönen. Siitä alkoi viikkojen projekti, jossa sopivaa ratkaisua ei meinannut löytyä millään.

Vanha auto, Ford S-Max, yritettiin ensin vaihtaa takaisin, mutta se oli myyty heti seuraavana aamuna. Perheen toisesta autostakaan ei ollut apua – se kun on kaksipaikkainen Smart Roadster.

Land Roveriin kokeiltiin useita erilaisia turvaistuimia. Perhettä onnisti vasta neljännellä yrityksellä. Autoon löytyi turvaistuin, joka saatiin vyötettyä sopivaan asentoon takapenkin keskipaikalle.

Elina Kyytsönen kertoo, että ratkaisu ei ole ihan optimaalisin. Turvaistuinta ei saa helposti irti, ja lapsi olisi helpompi nostaa reunapaikalle. Kokonaisuus kuitenkin toimii ja perhe on muuten tykännyt Land Roverista.

“Olin aiemmin ostanut todella kivan lastenistuimen, mutta sitä ei saatu sopimaan autoon. Onneksi se meni kaupaksi tori.fissä tunnissa. Tällä ratkaisulla pärjätään nyt seuraavaan autonvaihtoon saakka”, hän naurahtaa.

Kuten moni perhe on huomannut, markkinoilla ei ole valtavasti autoja, joiden takapenkille saa helposti kolme lastenistuinta. Leveys voisi periaatteessa riittää, mutta takapenkin muoto ja turvaistuinten kiinnityspisteet tulevat vastaan. Usein turvaistuin asettuu niin kauas ovesta, että keskipaikalle ei jää riittävästi tilaa.

Asia kannattaa muistaa autoa ostaessa. Istuinten ja lasten mahtuminen takapenkille kannattaa kokeilla kunnolla ennen kuin nimet ovat paperissa. Samalla kannattaa tutkia tavaratilan koko: mahtuvatko rattaat helposti kyytiin, vai tulevatko hattuhylly ja selkänoja liian aikaisin vastaan.

5 vinkkiä perheauton ostajalle

1. Tarkista auton “lapsivarustelu”. Onko takapenkillä tarvittavat Isofix-kiinnikkeet turvaistuimille? Joissain autoissa on takapenkistä esiin nousevat korotuspalat lapsia varten.

2. Varmista, että turvaistuimet ja istuinkorokkeet ihan oikeasti mahtuvat takaistuimelle, ja että ne saa kiinni. Pelkkä mittanauha ei riitä tähän. Tarkista asennus lasten ja turvavöiden kanssa.

3. Tarkista, saatko lastenrattaat helposti auton kyytiin. Paras on, jos rattaat mahtuvat autoon pituussuunnassa. Silloin mukaan mahtuu muutakin tavaraa.

4. Mieti, mahtuuko kaikki tarvittava mukaan esimerkiksi mökkireissulla? Älä unohda laskea mukaan harrastusvälineitä.

5. Jos kaikki tarvittava ei sovi nykyiseen autoon, kokeile erilaisia turvaistuimia ja lastenrattaita. Jotkin rattaat menevät toisia pienempään tilaan, ja lastenistuimissa on kokoeroja.

 

Selaile Torin autovalikoimaa tästä!

Muista hyödyntää hakutoiminnon eri filttereitä löytääksesi juuri sinulle oikean auton.

 

Lue myös:

Näin saat auton arvon säilymään parhaiten

Viisi vaihtoehtoa ekoautoiluun