Ruotsi houkuttelee käytetyn auton ostajia

Ruotsi houkuttelee käytetyn auton ostajia

Aina ei kannata lähteä Pohjanlahtea edemmäs kalaan. Saksa on ollut perinteisesti edullista ja laadukasta käytettyä autoa haikailevien kohdemaa, mutta Ruotsi on jo erittäin varteenotettava vaihtoehto. Länsinaapurin autovalikoimaa kannattaakin tutkailla sillä silmällä.

Espoolainen Juhani osti ensimmäisen autonsa Ruotsista vuosi sitten. Valinta kohdistui silloin vuosimallin 2011 C-sarjan Mersuun. Tämän vuoden tammikuussa Tukholmasta löytyi kaasukäyttöinen Audi A3.

”Kokemus on ollut todella positiivinen. Kruunun kurssi on ollut pitkään edullinen, mikä on tehnyt käytetyistä ruotsalaisautoista houkuttelevia verrattuna Suomen hintatasoon”, Juhani perustelee.

Hän ei ole ainoa. Ruotsalaiset käytetyt autot kiinnostavat yhä useampaa suomalaista. Ruotsissa autot ovat pääsääntöisesti paremmin varusteltuja ja vähemmän ajettuja kuin Suomessa. Saksan tuontiautoihin verrattuna ruotsalaisten menopelien etuna on myös se, että niiden mukana tulee usein pohjoismaisiin olosuhteisiin tarkoitetut talvirenkaat.

”Ei ole ollenkaan tavatonta, että varusteluun kuuluu myös Webasto tai lohkolämmitin”, Juhani jatkaa. Hän on ostanut molemmat autonsa Tukholman seudulta. Hintaero suomalaisiin käytettyihin vaihtelee.

”Pidän Ruotsista tuomista kannattavana, jos hinnassa säästää 10 prosenttia kaikkien kulujen jälkeen. Säästö voi olla selvästi enemmänkin.”

Juhani kannustaa olemaan itselleen rehellinen ja listaamaan tarkasti tuonti- ja rekisteröintikulut. Ne ovat joka tapauksessa selvästi pienemmät verrattuna auton tuomiseen Saksasta.

”Saksasta hakemiskustannukset nousevat ja autoon pitää ostaa talvirenkaat. Väitän, että Saksasta haettu ei ole enää vähään aikaan ollut Suomesta ostettua käytettyä halvempi, ellei sitten tee todella tarkkaa selvitystyötä.”

Ruotsin käytetyt myös kotimaisesta palvelusta

Käytettyjen ruotsalaisautojen kysyntä näkyy myös kotimaisen verkkokauppapaikka Tori.fin valikoimissa. Palvelu on ottanut verkkokauppaansa myyntiin 1800 ruotsalaista autoa.

”Suomalaisessa autokaupassa on kuluttajan kannalta sellainen harmi, että jokaisessa verkkokaupassa ovat myynnissä suunnilleen samat autot. Alamme nyt ratkaista tuota ongelmaa”, Tori.fi:n autoliiketoiminnasta vastaava johtaja Jenni Tuomisto sanoo.

Ruotsalaisautojen myynti-ilmoitusten taustalla on yhteistyö Tori.fin ruotsalaisen sisarsivuston Blocketin ja autonvälittäjä Holmgrens Bilin kanssa. Tuomiston mukaan kaupanteon käytännön järjestelyihin on tarjolla apua Torin kotimaisten kumppanien kautta.

Tuontikulut noin 400 euroa

Juhanin mukaan auton tuominen Ruotsista ei tuo merkittävää lisää myyntihintaan. Tuontikulut pysyvät enintään 400 eurossa Tukholmasta haettaessa.

Summa kattaa maahantulokatsastuksen Suomessa, lennot, taksikyydin Tukholman sisällä, laivamatkan Tukholmasta Turkuun sekä polttoaineet ja ruuat.

”Jos auton valitsee valmiiksi ja lähtee Tukholmaan aamulennolla, on todennäköisesti kotona vielä saman päivän iltana”.

Ainakin välittäjältä hankittaessa auton voi pyytää toimitettavaksi sopivampaan paikkaan samassa maassa. Jos unelma-auto löytyy vaikkapa Göteborgista, sen pystyy mainiosti noutamaan Tukholmastakin.

Auton valintaan ja sen taustojen selvittämiseen kannattaa käyttää aikaa. Uusien autojen kohdalla valinta on helpompaa, koska niillä on yleensä sähköiset huoltokirjat.

”Omien selvitysteni mukaan tällä hetkellä säästää eniten pienissä dieseleissä. Hybridit ja sähköautot eivät sen sijaan ole merkittävästi halvempia kuin Suomessa”, Juhani sanoo.

Merkittävin etu Ruotsi-auton ostajalle tulee ruotsalaisen ja suomalaisen rekisterijärjestelmän yhteensopivuudesta.

”Suomen katsastusasemalta voi ostaa siirtokilvet tuontiautoon 18 eurolla ennen kuin edes omistaa sitä. Lisäksi tulevalle autolle voi ottaa suomalaisen vakuutuksen runkonumeron perusteella. Kun auto lähtee mukaan Ruotsin liikkeestä, omistajalla on jo omissa nimissä oleva vakuutus.”

 

Selaile Torin autovalikoimaa tästä!

Muista hyödyntää hakutoiminnon eri filttereitä löytääksesi juuri sinulle oikean auton.

 

Vinkki: Näin tarkistat auton kunnon

Kotimaassa käytetyn auton ostaja voi mennä liikkeeseen potkimaan renkaita, mutta miten selvittää ulkomailta hankittavan auton kunto? Esimerkiksi Autoliiton sivuilta löydät runsaasti vinkkejä siitä, mitä autoa ulkomailta ostettaessa kannattaa ottaa huomioon.

Jos auto ostetaan ruotsalaisesta autoliikkeestä Ruotsista, maan kuluttajansuojamääräykset ovat voimassa. Jos auto maksaa yli 30 000 kruunua, autokauppiaalla pitää olla autosta tuoteseloste (ruots. varudeklaration).

Auton kunnon voi tarkastuttaa Ruotsissa ennen ostopäätöksen tekemistä. Ruotsissa on suomalaista Autotohtoria vastaava palveluverkosto. Sen toimipisteet näet täältä:

https://www.bilprovningen.se/vara-tjanster/extratjanster/bildiagnos.html

Ruotsissa toimii Carfax-niminen yritys, joka selvittää auton tietoja kuten katsastustiedot, onko auto varastettu ja mikä on sen todellinen matkamittarin lukema.

Ajoneuvon tiedot kannattaa selvittää ennen ostopäätöstä. Selvitä ainakin myyjän omistusoikeus, ajoneuvon valmistenumero, todelliset ajokilometrit ja sen, täyttääkö ajoneuvo Suomen tieliikennelain vaatimukset (esim. EY-tyyppihyväksyntä ja pakolliset varusteet).

 

 

Lue myös:

Näin saat auton arvon säilymään parhaiten

Viisi vaihtoehtoa ekoautoiluun

Millainen perheauto kannattaa hankkia