Tori.fi on Suomen vilkkain C2C-kauppapaikka ja kasvussa koko ajan.

Tutkimus kertoo: Tikkurila ja Pohjois-Helsinki ovat suomalaisen kiertotalouden keskusta

Helsingin keskustassa ja Etu-Töölössä tienattiin Tori-kaupoilla yli 835 000 euroa vuodessa

Suomalaisen kiertotalouden keskus on Vantaan Tikkurilan ympäristön ja Pohjois-Helsingin muodostama alue. Siellä asuu Suomen suosituimman verkkokauppapaikan Tori.fi:in aktiivisin käyttäjäkunta. Tori.fi:n ilmoituksista liki joka neljäs on pääkaupunkiseudulta, jonka yli 1 930 000 vuosittaisesta ilmoituksesta 15 prosenttia tehdään juuri Tikkurilan, Korson, Hakunilan ja Tapanilan rajaamalta seudulta.

Yksittäisistä postinumeroalueista aktiivisin on Helsingin keskusta ja Etu-Töölö, mutta sitä ympäröivät kaupunginosat eivät ole erityisen aktiivisia. Myös hinnoissa on selkeitä alueellisia eroavaisuuksia. Esimerkiksi Tapanilassa tuotteen keskimääräinen hinta on 58 euroa, kun taas Helsingin keskustassa ja Etu-Töölössä se on 78 euroa.

Suomen suosituimpaan verkkokauppapaikkaan Tori.fi:hin jätetään vuosittain noin 8 400 000 yksityiskäyttäjän myynti-, osto- ja antamisilmoitusta. Jokainen suomalainen siis tekee teoriassa keskimäärin 1,5 ilmoitusta Toriin joka vuosi.

Yhdeksästä miljoonasta ilmoituksesta liki joka neljäs eli yli 1 930 000 on pääkaupunkiseudulta. Tuosta massasta taas peräti 15 prosenttia tulee Vantaan Tikkurilan ympäristön ja Pohjois-Helsingin kaupunginosien muodostaman pyörylän alueelta. Tikkurila, Koivukylä, Hiekkaharju, Korso, Tapanila, Puistola, Vesala ja Kontula ovat suomalaisen kiertotalouden keskusta.

– Yksittäisistä postinumeroalueista ykkönen on sekä ilmoittajissa että ilmoituksissa lähinnä suuren asukasmääränsä ansiosta Helsingin keskusta ja Etu-Töölö, mutta muutoin pääkaupungin keskustan ympäristössä ei olla erityisen aktiivisia. Siksi Tikkurilan, Korson, Hakunilan ja Tapanilan rajaama alue on kokonaisuutena Suomen vertaiskaupan keskus, Tori.fin vertaiskauppamaantieteilijä Kenneth Djupsjö sanoo.

Tilastot ovat peräisin hänen tekemästään pro gradu -tutkimuksesta. Sen otosajanjakso on vuosi 2016. Tutkimuksen aluejako tehtiin postinumeroittain, ja tutkimus käsitteli nimenomaisesti yksityiskäyttäjiä. Djupsjö on Suomen ensimmäinen vertaiskauppamaantieteilijä.

Kymmenestä aktiivisimmasta kuusi samalta alueelta

Pääkaupunkiseudun kymmenen aktiivisimman kaupunginosan joukossa olivat Tikkurilan ympäristön ja Pohjois-Helsingin muodostamalta alueelta vuonna 2016 Korso, Tikkurila, Kontula–Vesala, Malmi, Koivukylä–Havukoski ja Hakunila. Noista tehtiin yhteensä yli 282 000 ilmoitusta eli noin 15 prosenttia koko pääkaupunkiseudun vuosilukemasta.

Yli 10 000 asukkaan postinumeroalueista asukaslukuun suhteutettuna innokkaimpia ovat Helsingin keskustassa ja Etu-Töölössä asuvat. Sen jälkeen tulevat Malmi, Koivukylä–Havukoski, Hakunila, Korso ja Tikkurila, joiden asukkaat tekivät vuodessa keskimäärin 2,5 ilmoitusta Tori.fi:in. Helsingin keskustasta ja Etu-Töölöstä tehtiin keskimäärin 2,77 ilmoitusta vuodessa.

Kun katsotaan ilmoittajien absoluuttista määrää, pääkaupunkiseudun kärkikymmenikössä oli Tikkurila–Korso–Hakunila–Tapanila-piiristä kolme postinumeroaluetta. Tikkurila 4500 ilmoittajaa, Kontula–Vesala 4160 ilmoittajaa ja Korso 3800 ilmoittajaa.

– Tikkurilan ympäristö ja Pohjois-Helsinki nousee esiin, koska siellä asuu varsin paljon ihmisiä ja erityisen paljon keskituloisia lapsiperheitä. Mitä enemmän perheenjäseniä, sitä enemmän tavaraa ja mitä enemmän pieniä lapsia, sitä enemmän pieneksi jääviä kurahaalareita sekä tarvetta isommille turvaistuimille. Lapsiperheillä on eniten arkista tarvetta kiertotaloudelle, Djupsjö kertoo.

Torilla tienataan vuosittain satoja tuhansia

Vertaiskaupassa hintataso elää yleensä myyjien määrän mukaan. Suureen massaan mahtuu pientä massaa enemmän myös edullista myytävää, joka pudottaa hintatasoa. Koska lapsiperheet ovat usein aktiivisia Torin hyödyntäjiä, suuri alueellinen lapsiperheiden määrä näkyy tavanomaisesti keskihinnassa madaltavasti.

– Tuo nyrkkisääntö näkyy myytyjen tuotteiden alueellisissa keskiarvohinnoissa. Tutkimuksessa ei laskettu niihin mukaan asuntoja, autoja eikä palveluja, koska ne vääristäisivät yksityiskäyttäjiä koskevaa tilastoa. Suurimmat hinnat olivat Suomenlinnassa, keskiarvoisesti 171 euroa per myynti. Helsingin keskustassa ja Etu-Töölössä 78 euroa. Sitten taas esimerkiksi Tapanilassa keskiarvo oli 58 euroa ja Tikkurilassa 62 euroa, Djupsjö vertaa.

Vuoden kokonaismyynnissä Tikkurila, Korso ja Kontula–Vesala ovat kuitenkin kärkiviisikossa. Tässäkin tilastossa Helsingin keskusta ja Etu-Töölö olivat ykkönen. Yhteensä yli 835 000 euroa. Tikkurilalaiset tienasivat Tori.fi:n kautta yhteensä yli 645 000 euroa, korsolaiset lähes 600 000 euroa ja kontulalais-vesalalaiset liki 515 000 euroa.

Espoossa on korkeat hinnat

Pääkaupunkiseudulla nyrkkisäännöstä poikkeaa kokonaisuutena Espoo. Espoolaiset ovat paikkakuntana aktiivisimpien Tori-ilmoittajien joukossa, mutta hinnat ovat verrattain korkeat.

– Espoon selvästi aktiivisin Tori-kaupunginosa on Matinkylä. Sieltä tuli tutkimuksen tarkasteluvuonna pääkaupunkiseudun viidenneksi eniten ilmoittajia ja seitsemänneksi eniten ilmoituksia. Kokonaismyynti oli Matinkylässä pääkaupunkiseudun postinumeroalueista kolmanneksi suurin, melkein 620 000 euroa, Djupsjö päättää.

 

Lisätietoja
Kenneth Djupsjö
Tori.fi, vertaiskauppamaantieteilijä
puh. 050 329 6437
kenneth.djupsjo@tori.fi