Tori.fi on Suomen vilkkain C2C-kauppapaikka ja kasvussa koko ajan.

Tori.fissä annetaan ilmaisia joululahjoja ympäri vuoden – joka päivä 670 uutta lahjaa

Tämän joulun trendi ovat palvelut ja muut aineettomat lahjat.

Vain joka neljäs suomalainen haluaa tänä vuonna joululahjaksi tavaraa. Kuitenkin 40 prosenttia antaa vielä mieluiten lahjaksi tavaraa. Antajat eivät siis ole pysyneet saajien mieltymysten perässä. Suunta on kuitenkin selkeä. Yli neljäsosa joululahjojen antajista myös kuluttaa niihin nyt rahaa vähemmän kuin viime vuonna. Ainoastaan joka kymmenes aikoo kuluttaa enemmän. Suomen suurimman kauppapaikan Tori.fi:n Annetaan-osastolle ladataan päivittäin keskimäärin 670 ilmoitusta. Palvelut-osaston suosio puolestaan on nykyään kiivaimmillaan joulukuussa. Sinne ladataan kuukauden aikana noin 2000 ilmoitusta.

Yli kolmasosa suomalaisista haluaa tänä jouluna sekä antaa että saada joululahjaksi lahjakortteja. Samalla vain joka kymmenes aikoo kuluttaa joululahjoihin rahaa enemmän vuosi sitten. Nämä näkyvät myös Suomen suurimmassa kauppapaikassa Tori.fi:ssä, jonka Palvelut-osastolla selkeä piikki on joulukuussa.

– Tavaraa haluaa lahjaksi vain joka neljäs. Silti 40 prosenttia vielä antaa mieluiten joululahjaksi tavaraa. Tuo luku pienentyy ehkä nopeastikin, koska se ei kohtaa lahjojen saajien toiveen kanssa, Tori.fi:n markkinointipäällikkö Laura Kuusela huomauttaa.

Tori.fi:n Palvelut-osioon ladataan noin 2000 ilmoitusta joulukuussa. Koko vuoden keskiarvo on noin 300 palveluilmoitusta per viikko. Eniten tarjotaan muuttopalvelua ja siirrettäviä paljuja. Joulun lähestyessä alkaa ilmestyä joulupukkeja tarjolle.

Aineettomat joululahjat ovat tämän joulun trendi. Termillä tarkoitetaan ennen kaikkea palveluja ja lahjoituksia.

– Trendiä edesauttaa se, että koko suhtautuminen joulurumbaan saattaa olla muuttumassa. Joka toinen suomalainen sanoo huomioivansa ympäristöasiat tänä jouluna lahjaostoksissaan. Viime vuonna 64 prosenttia kertoi miettivänsä ympäristönäkökohtia jouluvalmisteluissaan. Peräti joka neljäs oli ostanut käytettyjä joulukoristeita, Kuusela kertoo.

– Yksi kiertotalouden tärkeimmistä puolestapuhujista on kestävä kuluttaminen. Joulun kuluttamisen suuntaaminen aineettomiin palveluihin on ehdottomasti kestävää. Oli kyse sitten hemmottelusta tai käytännöllisemmästä avusta, Kuusela jatkaa.

Tilastotiedot selviävät Tori.fi:ssä tänä vuonna olleen kyselytutkimuksen vastauksista sekä palvelun käyttäjäliikenteestä.

Yli neljäsosa kuluttaa nyt lahjoihin viime joulua vähemmän

Yli neljäsosa kansalaisista aikoo käyttää nyt joululahjoihin viimevuotista vähemmän rahaa. Osa Tori.fi:n kautta kulkevaa kiertotaloutta on palvelun Annetaan-osio, jossa käyttötavaraa jaetaan maksutta. Sen hyödyntäminen on luonnollisesti hyvä keino pienentää joulukustannuksia. 

Tori.fi:n asema kotimaisen vertaiskaupan keskuksena näkyy myös Annetaan-osastolla. Sinne ladataan joka päivä keskimäärin 670 ilmoitusta. Hakuja osioon kohdistetaan keskimäärin 1300 per kuukausi.

– Annetaan-palstalla on sen käyttäjämäärään suhteutettuna huomattavan paljon tavaraa tarjolla. Se kertoo, että hyödyntäjäpotentiaalia on vielä runsaasti. Käyttäjämäärän kasvu olisi tärkeää, koska käyttökelpoisten hyödykkeiden jakaminen eteenpäin on juuri kestävän kuluttamisen ytimessä. Toisen turhake, toisen aarre, Kuusela sanoo.

Tori.fi seuraa ympäristövaikutustaan vuosittaisella Second Hand Effect -raportilla. Siinä tutkitaan, paljonko Tori.fi:n kautta käydyn vertaiskaupan ansiosta pidentynyt esineiden käyttöikä säästää maapalloa hiilidioksidipäästöiltä. Saavutettu säästö oli viime vuonna 150 000 tonnia päästöjä. Vastaava säästö saataisiin esimerkiksi pysäyttämällä Helsingin koko bensiinikäyttöinen liikenne kolmeksi kuukaudeksi.

Yleisintä annettavaa ovat huonekalut

Tyypillisintä eteenpäin annettavaa tavaraa ovat huonekalut, joiden kuljettaminen on haastavaa. Omistaja usein ajattelee, että muutoin jätteeksi päätyvän kalusteen saa vaivannäkemispalkalla. Hyllyt, lipastot, nojatuolit ja sängyt ovat Annetaan-alasivun yleisimpiä ilmoitettavia.

– Huonekalut ovat myös tavaraa, joilla usein on pitempi käyttöikä kuin minkä niiden alkuperäinen ostaja tai valmistaja niitä käyttää. Sisustusta vaihdetaan esimerkiksi trendien, perhetilanteiden ja asuntojen muuttuessa. Siksikin ne ovat otollisia kohteita rahattomalle vertaiskaupalle, Kuusela perustelee.

– Kun tavaraa annetaan, eikä myydä, seassa on toki myös niin sanottua roinaa. Mutta iso valtaosa tavarasta on aivan käyttökelpoista – vaikkapa joululahjaksi. Jätteeksi ja päästöiksi muutoin päätymässä olevan vaatteen tai lipaston poimiminen käyttötavaraksi on tietyllä tavalla aineeton lahja sekin, Kuusela päättää.

Lisätietoja:
Laura Kuusela
Tori.fi, markkinointipäällikkö