Tori.fi on Suomen vilkkain C2C-kauppapaikka ja kasvussa koko ajan.

Korona muuttaa vuoden isoa asuntosesonkia – Suurin asuntoportaali rikkoi silti ennätyksen

Vuokra-asuntoa halutaan nyt eniten Helsingistä, Tampereelta, Oulusta ja Joensuusta

Loppukesän perinteinen vuokra-asuntosesonki ei ole tänä vuonna perinteinen. Koska koronapandemia on ohjannut oppilaitoksia aiempaa enemmän etäopiskelun suuntaan, opiskelijoita ei ole nyt samanaikaisesti liikkeellä tavanomaiseen tapaan. Myöskään ulkomaisten opiskelijoiden määrä ei ole entisensä. Suomen suurimman asuntoportaalin Tori.fi:n heinäkuu oli kuitenkin vuokra-asuntomarkkinoilla ennätyksellisen aktiivinen. Tori Asunnot -palvelulla oli nyt heinäkuussa käyttäjiä 20 prosenttia enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Asuntoja etsittiin päivittäin keskimäärin noin 195 000 kertaa. Suomalaiset painottavat vuokrakodin kohdalla sijaintia. Moni haluaisi taittaa työmatkansa kävellen tai polkupyörällä. Toiseksi tärkeintä sijainnissa on luonnon läheisyys. Tiedot selviävät Tori.fi:n tekemästä kyselytutkimuksesta.

Heinä- ja elokuu ovat Suomessa tavanomaisesti vuoden kuumin asuntosesonki, sillä silloin ovat liikkeellä lukuvuotensa elo- tai syyskuussa aloittavat opiskelijat. Kuten uudeksi normaaliksi on koronapandemian takia osoittautunut, tämä vuosi on poikkeus. Nyt on tavanomaista vähemmän opiskelijoita liikkeellä, koska opinahjoissa ovat etäluennot tavanomaista suuremmassa roolissa.

– Vuokra-asunto irtoaa nyt helpommin kuin yleensä tähän aikaan vuodesta. Uudet opiskelijat liikkuvat kokolailla tavanomaiseen tapaan, mutta muilla muutot voivat venyä myöhemmäs syksyyn. Lisäksi on luultavaa, että vaihto-opiskelijoiden määrä pienenee merkittävästi, Tori.fi:n asuntoliiketoiminnasta vastaava johtaja Jenni Tuomisto kertoo.

Suomen suurimman asuntoportaalin Tori.fi:n asuntopalvelussa kesä on kuitenkin ollut ennätysvilkas. Vuokra-asuntoa palvelusta etsivien määrä oli nyt heinäkuussa yli 20 prosenttia suurempi kuin viime vuoden heinäkuussa.

Vuokra-asuntoilmoituksia ladattiin palveluun heinäkuussa yhteensä 17 800, joka on enemmän kuin koskaan aiemmin kuukauden aikana ja 35 prosenttia enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Vuokra-asuntoilmoituksia myös katseltiin ennätysmäärin. Tori Asunnot -palvelussa vierailtiin heinäkuussa liki 6 miljoonaa kertaa. Kasvu viime vuodesta oli 18 prosenttia.

– Asuntoja etsittiin päivittäin keskimäärin noin 195 000 kertaa. Siinä näkyy, että toki tänäkin vuonna iso vuokra-asuntosesonki on nyt. Paikkakunnista on tällä sesongilla toistaiseksi haettu asuntoja eniten Helsingistä, Tampereelta, Oulusta, Joensuusta ja Kuopiosta. Noista suurimmassa kasvussa ovat viime vuodesta Joensuu ja Kuopio. Eniten haetaan yksiöitä, Tuomisto listaa ja jatkaa:

– Opiskelijoista uudet, nyt opintonsa aloittavat, liikkuvat tänäkin vuonna kokolailla tavanomaisesti. Heidän kannattaa ehdottomasti olla aktiivisia etsinnöissään, sillä eivät asunnot nytkään kauan vapaina roiku. Siihen vaikuttaa esimerkiksi kimppa-asuminen suosion romahtaminen. Ilmiö on ollut olemassa jo aiemmin, mutta koronapandemia on kiihdyttänyt sitä. Korona kun saa arvostamaan omaa tilaa.

Sijainti on vuokra-asunnossa tärkeintä

Kun suomalainen etsii vuokra-asuntoa, tärkein seikka on asunnon sijainti. Vuokrahinta on toiseksi tärkein seikka. Vuokralaiset ja vuokranantajat ovat noista samaa mieltä. Sijainnissa tärkeintä ovat prioriteettijärjestyksessä työmatkan pituus, luonnon läheisyys ja joukkoliikennemahdollisuudet. Neljäs prioriteetti on läheisten palvelujen monipuolisuus.

– 65 prosenttia vuokra-asujista sanoo sijainnin olevan tärkein tekijä kotia valittaessa. Asunnon kokoa priorisoi vain 13 prosenttia. Siinä todennäköisesti näkyy vuokra-asumisen painottuminen pienempiin asuntoihin. Jos ajatuksissa on joka tapauksessa yksiö, ei välttämättä ole isoa merkitystä, onko neliöitä vaikkapa 25 vai 30. Siis jos sijainti, vuokran suuruus, asunnon kunto ja pohjaratkaisu miellyttävät, Tuomisto sanoo.

Mielipiteissä näkyy halua terveellisiin elämäntapoihin. Tällä hetkellä vuokralla asuvista suomalaisista työmatkansa kulkee 42 prosenttia henkilöautolla, 26 prosenttia joukkoliikenteellä, 16 prosenttia jalkaisin ja 14 prosenttia polkupyörällä.

– Vuokra-asujista juuri kukaan ei suuremmin mieti läheisiä parkkitiloja tai valtaväylien läheisyyttä. Liki 40 prosenttia heistä haluaisi muuttaa nykyisestä kodistaan, jotta voisi taittaa työmatkansa useammin lihasvoimin, Tuomisto toteaa.

Joka kolmas voisi maksaa vuokranantajan vuokraturvasta

Kun vuokra-asujilta kysyttiin, onko heille ongelma, jos osa vuokrasummasta kuluu vuokranantajan vuokraturvaan. Vastausvaihtoehdoiksi annettiin ”kyllä”, ”kyllä, jos se kasvattaa vuokrasummaa” ja ”ei”. Liki joka kolmas vastasi kieltävästi.

– Turva antaa vuokranantajille selkänojan ja rauhan, ja kun melkein joka kolmas vuokra-asuja kannattaa turvaa, se kertoo ymmärryksestä, että vuokrasuhde on yhteinen asia. Vuokra-asujien joukko kasvaa ja monipuolistuu jatkuvasti. Siksi palveluja vuokranantajille tulee kehittää, Tuomisto sanoo. 

Nyt vuokra-asujia on kolmasosa kansasta eli yli 1,82 miljoonaa. Heistä joka kolmas sanoo, että ei edes halua asua omistusasunnossa. Tiedot selviävät Tori.fi:n huhtikuussa tekemän kyselytutkimuksen vastauksista. Kyselytutkimuksen vastaajista on naisia 63 prosenttia, miehiä 35 prosenttia ja kaksi prosenttia ei halunnut määrittää sukupuoltaan. Vastaajia oli 1506.

Torin omistava Schibsted-konserni osti heinäkuussa Oikotie-portaalin ja näin ollen yhtiön asema asuntojen tarjonnassa Suomessa vahvistuu entisestään.

Lisätietoja:
Jenni Tuomisto
Tori.fi, asuntoliiketoiminnasta vastaava johtaja
Jenni.tuomisto@tori.fi