Tori.fi on Suomen vilkkain C2C-kauppapaikka ja kasvussa koko ajan.

Kotimaisen vertaiskaupan kädenjälki vastaa kuutta vuotta ilman muovipusseja

Ylikulutuspäivä tarkoittaa, että kuluttaminen tulee suunnata uudelleen

Jos Suomessa lopetettaisiin muovipussien käyttäminen kuudeksi vuodeksi tai jos Helsingin jokaisen asuinrakennuksen lämmitys katkaistaisiin reiluksi neljäksi kuukaudeksi, säästettäisiin maapalloa hiilidioksidipäästöiltä laskennallisesti saman verran kuin Suomen suurimman kauppapaikan Torin kautta käyty vertaiskauppa säästi päästöjä viime vuonna. Silkkaa rautaa säästyi laskennallisesti siinä määrin, että se riittäisi uuteen Helsinki–Oulu-rautatiehen. Tänään on suomalainen ylikulutuspäivä. Huomisesta alkaen loppuvuoden ajan Suomi kuluttaa planeetan luonnonvaroja yli kiintiönsä. Siksi ajatus kuluttamisesta on uudistettava.

Jos Suomessa lopetettaisiin muovipussien käyttäminen kuudeksi vuodeksi. Jos Helsingin jokaisen asuinrakennuksen lämmitys katkaistaisiin reiluksi neljäksi kuukaudeksi. Jos noin joka toiselle suomalaiselle valmistettaisiin uusi polkupyörä. Jos jokaiselle ruotsalaiselle, norjalaiselle ja virolaiselle jaettaisiin Marimekon Jokapoika-paita. Jos koko Pori lennätettäisiin Helsingistä Phuketiin ja takaisin.

Jos noista valittaisiin yksi, päästösäästöt tai vaihtoehtoisesti aiheutuvat päästöt vastaisivat Suomen suurimman kauppapaikan Torin kautta viime vuonna tehdyllä käytetyntavarankaupalla saavutettua ympäristöhyvää.

Aihe on ajankohtainen, sillä tänään on suomalainen ylikulutuspäivä. Se tarkoittaa, että suomalaisten laskennallinen vuotuinen kiintiö planeetan luonnonvaroista on tältä vuodelta syöty. Huomisesta alkaen olemme Suomessa ylikulutuksen, siis kestämättömyyden, puolella.

– Tämä on todella tärkeä päivämäärä, joka tulee saattaa mahdollisimman monen suomalaisen tietoisuuteen. Tori haluaa ehdottomasti olla mukana työntämässä suomalaista ylikulutuspäivää pitemmälle, kohti kesää ja syksyä. Siihen tarvitaan kiertotaloutta ja vertaiskauppaa, Torin toimitusjohtaja Juha Meronen toteaa.

– Vertaiskaupan välitön seuraus on, että uuteen tavaraan kulutetaan vähemmän, jolloin tietyllä aikavälillä uutta myös valmistetaan vähemmän. Tuo jatkumo pienentää hiilijalanjälkeämme merkittävästi. Torissa pelkästään viime vuoden aikana käydyllä vertaiskaupalla saavutetuilla laskennallisilla päästösäästöillä lämmittää saunan 208 miljoonaa kertaa. Suomen saunaseura on arvioinut maassa olevan 3,2 miljoonaa saunaa, ja suomalaiset ovat tunnetusti erittäin innokkaita saunojia, mutta kyllä 208 miljoonalla lämmityksellä jokunen vuosi pärjättäisiin, Meronen jatkaa.

Torin kautta viime vuonna käyty vertaiskauppa säästi maapalloa laskennallisesti noin 150 000 tonnilta hiilidioksidipäästöjä. Pelkkää rautaa säästyi laskennallisesti siinä määrin, että se riittäisi uuteen Helsinki–Oulu-rautatiehen.

Suomalaisesta ylikulutuspäivästä tiedotti WWF. Heille laskelman tekee Global Footprint Network -organisaatio. Tori seuraa ympäristövaikutustaan vuotuisella ulkopuolisen tutkimustahon tekemällä Second Hand Effect -raportilla.

Uutuuden monopolia vastaan

Vertaiskauppa on kiertotalouden mukava puoli. Kiertotalous on välttämätöntä maapallon elinvoiman ylläpitämiseksi. Muovia on kierrätettävä, jätevedet puhdistettava ja panttipullot palautettava, vaikka se onkin työlästä ja arkista.

– Suomalainen ylikulutuspäivä ei tarkoita, että kuluttaminen on lopetettava. Ei tarvitse. Kuluttaminen on vain suunnattava uudelleen. Hamstraaminen ja pois heittäminen ovat ylikuluttamista. Siitä meidän tulisi päästä eroon. Panna tavara kiertoon. Toisen turhake on toisen aarre, Meronen sanoo.

Tori edistää hamstraamisen ja pois heittämisen vähentymistä, on uutuuden monopolia vastaan.

– Voi shoppailla ja tehdä löytöjä. Maailmassa riittää valtavasti hienoa ja laadukasta, pitkäikäistä tekstiiliä, sisustusta, käyttötavaraa ja elektroniikkaa. Hyvää ei kannata heittää menemään, vaan se on hyvä panna kiertoon. Niin tukee kestävää kuluttamista, ilostuttaa uuden käyttäjän päivää ja saa mahdollisesti tienestiäkin, Meronen luettelee.

Maaliskuu oli ennätyskuukausi

Tori on suomalaisen vertaiskaupan keskus. Liki puolet Suomen internet-populaatiosta käyttää kauppaa kuukausittain. Torissa vierailtiin viime vuonna yhteensä 270 miljoonaa kertaa. Palveluun ladattiin vuodessa yli 10,3 miljoonaa ilmoitusta.

– Maaliskuu oli Torin kymmenenvuotisen historian vilkkain kuukausi. Torissa vierailtiin maaliskuussa yli 26,2 miljoonaa kertaa. Ilmoituksia jätettiin kolmanneksi eniten koskaan yhden kuukauden aikana – liki miljoona. Nämä ovat hyviä uutisia suomalaista ylikulutustakin ajatellen, Meronen kertoo.

Torilla on menossa kymmenenvuotisjuhlavuosi. Palvelu avattiin kuluttajille 23.11.2009.

Lisätietoja:
Juha Meronen
Tori, toimitusjohtaja