Tori.fi on Suomen vilkkain C2C-kauppapaikka ja kasvussa koko ajan.

Näin teet varastetun pyörän myymisestä hankalaa – Torin parhaat vinkit

Vähäluminen talvi  on saanut polkupyöräväen liikkeelle poikkeuksellisen aikaisin. Tori.fi nousi viime vuonna yhdeksi Suomen suosituimmista käytettyjen polkupyörien myyntipaikoista yli 70 000 pyöräilmoituksella.

Valitettavasti sesonki on saanut liikkeelle myös epärehelliset toimijat ja anastettuja pyöriä yritetään usein kaupitella eteenpäin. Eniten pitkäkyntisiä houkuttavat suosituimmat pyörämallit ja -merkit, joiden edelleen myyminen on helpointa. Näitä ovat esimerkiksi hittipyörä Jopo sekä hintavammat maasto- ja maantiepyörät.

Ostajalle pyörän alkuperän tarkistamiseen on useita keinoja. Monesti hämäräperäisissä myynti-ilmoituksissa jo terve kaupunkilaisjärki herättää aiheellisen epäilyn: jos tarjolla on lähes uusi polkupyörä todella halpaan hintaan, tarjous on todennäköisesti liian hyvä ollakseen totta.

Myös pois hiottu runkonumero, myyjän kova kiire tai kiertelevät vastaukset pyörään liittyviin kysymyksiin ovat merkkejä vilungista. Usein varastetuissa pyörissä vaihdetaan alkuperäisiä osia toisenlaisiin tunnistamisen vaikeuttamiseksi.

Ostaja, näin hankit käytetyn pyörän turvallisesti Torista

  • Pyydä kuitti, takuutodistus tai muu osoitus alkuperästä, etenkin jos pyörä on uusi.
  • Varmistu myyjän henkilöllisyydestä.
  • Runkonumero yksilöi pyörän. Pyydä myyjältä numero ja tarkista poliisilta, ettei sitä ole ilmoitettu varastetuksi.
  • Ilmoita epäilyttävästä myyjästä heti poliisille ja Toriin. Usein kyse ei ole vain yhdestä pyörästä.

Omistaja, näin teet pyörävarkaiden elämästä hankalaa

  • Lukitse pyöräsi aina, mieluiten kahdella lukolla ja kiinni johonkin kiinteään. Älä jätä sitä yöksi turvattomaan paikkaan.
  • Merkitse ylös pyöräsi tuntomerkit. Näitä ovat merkki, malli, väri, rungon numero sekä mahdolliset erityistuntomerkit.
  • Varkauden sattuessa tee heti rikosilmoitus. Tarkat tuntomerkit vaikeuttavat varastetun pyörän myyntiä.

Tietämättään varastetun pyörän ostanut joutuu luovuttamaan pyörän alkuperäiselle omistajalle asian selvitessä. Tietoisesti varastettua tavaraa ostava taas voi syyllistyä kätkemisrikokseen.

”Kun kävijämäärät liikkuvat kuukausittain jo miljoonan paremmalla puolen, niin se houkuttelee valitettavasti myös epärehellisiä kauppiaita. Tarkastamme kaikki ilmoitukset ennen niiden julkaisemista, mikä auttaa seulomaan selvät tapaukset pois ennen niiden julkaisemista. Sesonkikiireen aikana kannattaa kuitenkin tarkistaa ainakin perusasiat. Pyöriä myydään satoja päivittäin jo nyt”, Tori.fi:n toimitusjohtaja Jussi Lystimäki sanoo.

“Ilmi tulleissa rikostapauksissa teemme yhteistyötä poliisin kanssa. Meillä on onneksi tervejärkinen ja aktiivinen käyttäjäkunta, joten hämäräperäiset ilmoitukset saadaan monesti poistettua vinkkien perusteella ennen kuin kukaan ehtii tehdä kauppoja”

 

Lisätietoa

Jussi Lystimäki, toimitusjohtaja
puh. 040 549 3218