Tori.fi on Suomen vilkkain C2C-kauppapaikka ja kasvussa koko ajan.

Suomalainen ei halua kesäautoilla vanhempiensa tai sukulaistensa kanssa

Kesäautoilusuosikit säilyvät: Volkkarilla auringossa puolison kanssa popin soidessa

Suomalainen lähtee kesällä autoilemaan ennemmin vaikka yksin kuin vanhempiensa, sukulaistensa tai lastensa kanssa. Noin joka kolmannella suomalaisella on omakohtaista kokemusta kesäauton hankkimisesta. Tänäkin kesänä sellaisen aikoo ostaa joka kymmenes. Kuumin kesäauton hankkimissesonki on käsillä nyt toukokuussa. Suosituin merkki on Volkswagen, yleisin hinta 1000–3000 euroa, kesäauto on lähes aina käytetty, mutta jopa yli joka neljäs ajattelee myyvänsä sen eteenpäin voitolla. Auton ympäristöystävällisyydellä, värillä ja iällä puolestaan on merkitystä ani harvalle. Tiedot selviävät Tori.fi:n toukokuussa 2018 toteuttamasta kyselystä.

Suomalainen ei halua kesäautoilla vanhempiensa, sukulaistensa eikä lastensa kanssa. Jopa yksin autoilu on monelle mieluisampaa. Halutuinta kruisailuseuraa on oma puoliso. Toiseksi mieluisinta seuraa ovat ystävät. Liftareita kelpuuttaa kyytiin hyvin harva.

– Kuten voi olettaakin, kehutuin kesäautoilusää on helle. Lähes puolet Suomesta kaipaa sitä. Meren tai järven rannan mainitsee mieluisaksi yli joka kolmas. Auringonlaskun sen sijaan mainitsee vain reilu neljännes. Sadetta ja ukkosta ei kaipaa juuri kukaan, Tori.fi:n autoliiketoiminnasta vastaava johtaja Jenni Tuomisto toteaa.

Noin joka kolmannella suomalaisella on omakohtaista kokemusta kesäauton hankkimisesta. Tänäkin kesänä sellaisen aikoo ostaa joka kymmenes. Kuumin kesäauton hankkimissesonki on käsillä nyt, sillä yli joka kolmas sanoo, että jos hankkisi kesäauton, tekisi sen toukokuussa. Tämä näkyy myös Suomen suosituimman verkkokauppapaikan Tori.fi:n autokaupassa. Viime vuoden kesäautokaupankäynnin vilkkain päivä oli 31. toukokuuta, jolloin palveluun jätettiin yli 3700 autoilmoitusta. Tämän vuoden piikki on toistaiseksi ollut 16. toukokuuta. Ilmoituksia jätettiin silloin noin 2100.

Mielipidemittaustiedot selviävät Tori.fi:n toukokuussa 2018 toteuttamasta kyselystä. Kyselyyn vastasi 2112 suomalaista. Heistä 41 prosenttia on naisia ja 59 prosenttia miehiä.

Kesäauto hankitaan huviajeluja varten ja tärkein lisävaruste on stereot

Selkeästi suurin syy, miksi suomalaiset hankkivat kesäautoja, ovat huviajelut. Kaksi kolmesta suomalaisesta sanoo kaipaavansa kesäistä kruisailua. Toiseksi yleisin syy kesäauton hankkimiseen ovat kesäiset työmatkat, mutta sen osuus on vain vajaat 20 prosenttia.

– Suomalaiset ovat valmiita panostamaan kesäautoon sangen paljon, sillä vajaa kolmannes asettuu hintahaarukkaan 1000–3000 euroa, vajaat 15 prosenttia 3000–5000 euroa ja reilut 11 prosenttia jopa yli 7000 euroon. Ja kesäauton on oltava nimenomaan käytetty. Melkein kaikki ovat sitä mieltä, Tuomistoluettelee.

Kesäauton lisävarusteista selkeästi suosituin on stereot. Peräti 62 prosenttia suomalaisista sanoo, että sellaiset pitää olla. Isot kaiuttimetkin ovat lähes viidenneksen mielestä olennaiset. Musiikkityyleistä kesäautoiluun sopii suomalaisten mielestä parhaiten pop. Sitä kannattaa 43 prosenttia kansasta. Iskelmä ja rock ovat tasaveroiset kakkossuosikit. Inhokki on punk, jota ei halua kuulla autossa kesäisin oikein kukaan.

Tarkasti stereotypian mukaisesti

Volkswagen on suosikkimerkki kesäajan kulkupelille. Tosin mielipiteet jakautuvat lavealle, sillä Volkswagenin valitsisi reilu kymmenesosa suomalaisista. BMW ja Mercedes-Benz ovat lähes yhtä suosittuja kuin ykkössuosikki. Auton ympäristöystävällisyydellä, värillä ja iällä puolestaan on merkitystä ani harvalle.

– Stereotypia kesäautostahan on puoliluuska kuplavolkkari, jolla huristellaan auringossa poppi soiden oman mielitietyn kanssa jäätelölle. Hauskaa, että tuo pitää yhä melko tarkasti kutinsa. Sen lisäksi, että suomalaiset haluavat kesäautonsa olevan käytetty ja käyttää sitä nimenomaan huviajeluihin, Suomessa kesäauton tärkein ominaisuus on edullisuus. Noin 30 prosenttia sanoo niin. Ja toisaalta standardit ovat kuitenkin hieman nousseet, sillä yli joka viidennelle tärkeintä on auton hyvä kunto. Peräti reilu neljännes suomalaisista odottaisi saavansa kesäautoaan myydessään siitä voittoa, Tuomisto sanoo.

Koska kesä on häiden luvattua aikaa, myös hääautot ovat kesäautoja. Selvästi suosituin hääauto on klassinen amerikan rauta. Se on lähes joka toisen suosikki. Kakkosvaihtoehto on urheiluauto ja kolmosena tulee kuplavolkkari.

 

Lisätietoja

Jenni Tuomisto
Tori.fi, autoliiketoiminnasta vastaava johtaja
puh. 050 336 6056