Tori.fi on Suomen vilkkain C2C-kauppapaikka ja kasvussa koko ajan.

Talvi yllättää 11 prosenttia suomalaisista autoilijoista

Kyydissä ei rengasturvallisuus niin huoleta, kuskina huolettaa

Yli joka kymmenes auto saattaa olla näinä aikoina ensimmäisillä aamupakkasilla liikenteessä kesäkumeilla. 11 prosenttia suomalaisista myöntää suoraan, että talvi pääsee usein yllättämään ennen renkaidenvaihtoa. Rengasturvallisuutta stressataan näin myöhään syksyllä vähemmän, jos ollaan ajamisen sijaan kyydissä. Noin 60 prosenttia suomalaisista voisi hankkia autoonsa talvirenkaat käytettyinä. Liki kolmannes on niin tehnytkin. Se kertoo ympäristöajattelusta, joka näkyy myös autoja ostettaessa. 53 prosenttia suomalaisista huomioi ympäristötekijät auto-ostoksissaan. Tiedot selviävät Tori.fi:ssä lokakuussa toteutetun kyselytutkimuksen vastauksista.

11 prosenttia suomalaisista myöntää suoraan, että talvi pääsee usein yllättämään ennen renkaidenvaihtoa. Yli joka kymmenes auto saattaa siis olla ensimmäisillä aamupakkasilla liikenteessä kesävarusteissa.

– Se on ehdottomasti syytä huomioida näinä aikoina autoillessa. Vaaratilanteeseen ei epäonnisimmillaan tarvita kuin vierellä ajavan liukastelu. 55 prosenttia sanoo vaihtavansa kesärenkaista talvirenkaisiin, kun yöpakkaset alkavat. Mutta kuinka moni heistä todella on kärppänä vaihtamassa autonsa sandaalit maihareihin, kun arkiaamuna huomaa talven ensimmäisen kuuran? Vain vajaa neljännes suomalaisista vaihtaa talvirenkaat välittömästi, kun lain mukaan niin kannattaa tehdä, Tori.fi:n autoliiketoiminnasta vastaava johtaja Jenni Tuomisto kertoo.

Sattumalta 55 prosenttia kansasta on myös näin loppusyksyllä liikenteessä – vaikka vain jalankulkijanakin – huolestunut, että yhä kesärenkaita käyttävät autot aiheuttavat vaaratilanteita.

Nastarenkaat saa lain mukaan vaihtaa alle marraskuun alussa. Pois ne on vaihdettava viimeistään maaliskuun lopussa. Kitkarenkaille ei varsinaista käyttökieltoa olekaan. Lakisääteinen talvirengaspakko alkaa joulukuun alussa ja päättyy helmikuun loppuun. Lähes joka kymmenes suomalainen sanoo vaihtavansa talvirenkaat alle aina vasta siirtymäajan viime hetkillä. Ei siis sään vaan kalenterin mukaan. Laki muuttuu 1.6.2020 niin, että renkaidenvaihtopakkoa ei sidota enää päivämääriin, vaan säätilanteeseen. Autoilijan vastuu rengasturvallisuudesta kasvaa.

Suomalaisten mielipiteet selviävät Suomen suurimmassa kauppapaikassa Tori.fi:ssä lokakuussa toteutetun kyselytutkimuksen vastauksista. Kyselyyn vastasi 1735 suomalaista. Vastaajista 44 prosenttia oli naisia ja 56 prosenttia miehiä. 

Ostettujen talvirenkaiden ei useimmille tarvitse olla uudet

Selkeälle enemmistölle – noin 60 prosentille – suomalaisista ei olisi ongelma hankkia autoonsa käytetyt talvirenkaat. 30 prosenttia onkin jo ostanut talvirenkaansa käytettyinä. Prosentti on iso, kun huomioidaan, kuinka tärkeä elementti talvirenkaat ovat suomalaiselle autoilijalle.

Suomalainen luottaa syksyisin kesärenkaisiin enemmän, jos on itse ajamisen sijaan kyydissä. Melkein joka toinen sanoo, että joutuu kyytiläisenä hyvin harvoin miettimään, onko sää jo liian talvinen auton kesärenkaille.

– Kun samaa asiaa kysyttiin samoilta suomalaisilta kuskin näkökulmalla, paljon useampi vastasi miettivänsä asiaa paljon taajemmin. Kyse ei ole säänvaihtelusta tai kesärenkaiden luotettavuudesta syyssäällä, vaan siitä, että kyytiläinen miettii rengasturvallisuutta vähemmän kuin kuljettaja, Tuomisto toteaa.

35 000 myynti-ilmoitusta renkaista tai vanteista

Tori.fi on yksi Suomen suurimmista rengaskaupoista. Palvelussa on tällä hetkellä noin 35 000 käytettyjen renkaiden tai vanteiden myynti-ilmoitusta. Ostoilmoituksia on noin 1000. Kaiken kaikkiaan Tori.fi:hin ladattiin viime vuonna yli 10,3 miljoonaa ilmoitusta ja määrä on tänä vuonna isossa kasvussa.

– Talvirengassesonki on nyt. Se on tietysti ennen kaikkea ostosesonki, kun talvirenkaat jokaiseen autoon nyt tarvitaan, mutta tekeehän ostajien painottunut määrä tästä hetkestä myös myyntisesongin. Jos nurkissa pyörii ylimääräisiä talvikumeja, otollisin aika kaupata ne eteenpäin on nyt, Tuomisto korostaa.

Kestävät arvot ja fiksu kuluttaminen ovat nykyään autoilussakin valtatrendi. Sähköautot ovat kestopuheenaihe, ja renkaiden ostaminen myös käytettyinä on osa ympäristötekijöiden huomioimista. Yli puolet suomalaisista – 53 prosenttia – huomioi ympäristötekijät autoa ostaessaan. Tärkeä tekijä liikenteen kestävässä kehityksessä on myös jälleenmyyntiarvo. Sen huomioiminen jo autoa ostettaessa todennäköisesti lisää ajoneuvon kokonaiskäyttöikää. 56 prosenttia suomalaisista miettiikin jälleenmyyntiarvoa ostopäätöstä tehdessään.

Lisätietoja

Jenni Tuomisto
puh. 050 336 6056