Tori.fi on Suomen vilkkain C2C-kauppapaikka ja kasvussa koko ajan.

Talvirengassesonki käy kuumana – käytettyjä renkaita kaupataan nyt 870 ilmoituksen päivätahdilla

5 vinkkiä: Nämä kannattaa huomioida, kun ostaa käytettyjä talvirenkaita

Suomen suurimpaan kauppapaikkaan Tori.fi:hin ladataan vuosittain yli 100 000 renkaiden myynti-ilmoitusta. Koska laki määrää autoilijoille talvikumit alle viimeistään joulukuun alussa, talvirengassesonki on nyt kuumimmillaan.

Viime vuonna syykuun ja marraskuun välisenä aikana kolmessa kuukaudessa tehtiin yhteensä lähes 76 000 rengas ja vanne -ilmoitusta. Päiväkeskiarvo oli 830 ilmoitusta. Käytettyjä renkaita ostaessa on kuitenkin syytä olla tarkkana. Renkaiden kunnon tarkastamiseen on viisi napakkaa vinkkiä. 

Rengasliikkeiden etujärjestö Autonrengasliitto on arvioinut, että Suomessa myydään vuosittain noin 1,7 miljoonaa talvirengasta. Suomen suurimman kauppapaikan Tori.fi:n renkaat ja vanteet -osastolle puolestaan ladataan vuosittain noin 217 000 myynti-ilmoitusta. Renkaiden myynti-ilmoituksia on vuosittain noin 109 000 kappaletta.

Koska laki määrää talvirenkaat moottoriajoneuvojen alle viimeistään ensimmäisenä päivänä joulukuuta, talvirenkaiden kuumin kauppasesonki on nyt. Se näkyy luonnollisesti myös käytettyjen renkaiden kaupassa.

– Viime vuonna Tori.fi:n renkaat ja vanteet -osastolla oli syyskuussa–marraskuussa eli kolmessa kuukaudessa yhteensä yli 75 600 ilmoitusta. Päiväkeskiarvo oli 830 ilmoitusta. Nyt syyskuussa ilmoituksia oli vajaat 22 500 ja päiväkeskiarvo oli 745. Toistaiseksi tässä lokakuussa on ollut noin 16 500 ilmoitusta, joten päiväkeskiarvo on peräti lähes 870. Kun viime lokakuun kokonaismäärä oli noin 30 000, tahti on ennallaan, Tori.fi:n autoliiketoiminnasta vastaava johtaja Jenni Tuomisto kertoo.

Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta alkaen. Tosin lain mukaan nastarenkaita on luvallista käyttää koska vain, jos keli kutsuu niitä puoleensa. Nastarenkaita vaativat säät ovat kuitenkin Suomenkin oloissa harvinaisuuksia marraskuun alun ja pääsiäisen ulkopuolisena aikana. Pääsiäinen on lain määräämä kesärenkaiden vaihtamisen vuosittainen takaraja.

Mitä etelämpänä ollaan, sitä suositumpia ovat kitkat

Keskustelu nasta- ja kitkarenkaiden paremmuudesta on jatkuvaa. Nyrkkisääntö on, että nastarenkaiden pitävyys on jäisellä tiellä kitkoja parempi, mutta ne kuluttavat teiden pintaa kitkarenkaita enemmän. Kitkarenkaiden pito-ominaisuudet ovat parhaimmillaan lumella.

– Eroavaisuudet erilaisten talvirenkaiden vahvuuksissa näkyvät myös Tori.fi:n käyttäjäliikenteessä. Nastarenkaat ovat Tori.fi:ssä kaikkialla Suomessa kitkoja suositumpia, mutta mitä eteläisemmästä osasta Suomea puhutaan, sitä suositumpia kitkat ovat. Nastarenkaiden osuus myynti-ilmoituksista on Uudellamaalla 65 prosenttia, Varsinais-Suomessa 57 prosenttia ja Etelä-Pohjanmaalla 56 prosenttia, Tuomisto sanoo.

Suhteellisissa ilmoitusmäärissä ei kuitenkaan ole suuria eroja. Tori.fi:ssä myydään renkaita kaikkialta Suomesta.

5 tärkeintä vinkkiä käytettyjen talvirenkaiden ostamiseen

1. Tarkista kumit

Tarkista jokainen rengas silmämääräisesti: miten kuluneet ne ovat, onko viiltoja, näkyykö pullistumia tai puuttuuko nastarenkaista paljon nastoja? Käytetyt talvirenkaat ovat luonnollisesti aina vähintäänkin hieman kuluneet, sillä jokainen ajettu metri kuluttaa renkaita. Kuluneisuus ei kuitenkaan ole suoraan ongelma. Se on ongelma vasta, jos talvirenkaan urasyvyys on alle kolme millimetriä, nastarenkaan nastat ovat harvassa tai kumissa on viiltoja tai pullistumia.

2. Mittaa urasyvyys

Renkaan pinnassa olevien urien tehtävä on taata renkaan pito suhteessa ajettavaan pintaan. Ne ovat siksi erittäin tärkeä seikka. Lain mukaan urien syvyyden tulee olla talvirenkaissa vähintään kolme millimetriä. Suositeltava urasyvyys on kuitenkin talvirenkaissa kuusi millimetriä. Renkaan urasyvyys kannattaa mitata vaikkapa viivaimella.

3. Ovatko renkaat kuluneet ulkoreunoistaan?

Jos rengas on kulunut huomattavasti muuta pintaansa enemmän nimenomaisesti ulkoreunastaan, siinä on todennäköisesti liian vähän ilmaa. Liian vähäinen ilma taas voi johtua vuodoista. Huomioi siis tämä ennen ostamista.

4. Ovatko renkaat kuluneet keskiosastaan?

Jos renkaan keskiosa on huomattavan kulunut suhteessa sen ulkoreunoihin, sisällä on todennäköisesti liikaa ilmaa. Liika ilma taas kasvattaa puhkeamisriskiä. Ilmaa saa poistettua painemittarilla esimerkiksi huoltoasemilla.

5. Vanteen ruostuneisuudellakin on merkitystä

Talvirenkaat myydään yleensä vanteiden kanssa. Koska vanteet ovat metallia ja lähellä tienpintaa jatkuvassa kosketuksessa kosteuteen, ne tavanomaisesti ruostuvat. Ruostuminen ei yleensä ole ongelma, mutta toisaalta ruoste aina kuluttaa metallia. Ruostuneeseen vanteeseen voi tulla niin kutsuttaja väsymishalkeamia, jotka usein aiheuttavat ääntä ajaessa ja huonontavat vanteen kuormituksenkestämiskykyä.

Lisätietoja:
Jenni Tuomisto
Tori.fi, autoliiketoiminnasta vastaava johtaja