Tori.fi on Suomen vilkkain C2C-kauppapaikka ja kasvussa koko ajan.

Tori.fi:ssä vieraili toukokuussa 2,75 miljoonaa yksittäistä kävijää

Palvelu ylitti isoja rajapyykkejä – kuukaudessa yli puoli miljoonaa kauppaa

Tori.fi:ssä vieraili toukokuussa puolta Suomen väestöstä vastaava määrä ihmisiä. 2,75 miljoonaa yksittäistä käyttäjää kuukauden aikana on kauppapaikan uusi ennätys ja äärimmäisen suuri käyttäjämäärä suomalaiselle verkkosivustolle. Myös palvelussa tehtyjen kauppojen määrässä rikkoutui ennätys: puolen miljoonan kaupan raja ylittyi. Rajan ylittyminen tarkoittaa, että palvelussa solmittiin keskiarvoisesti yli 16 200 kauppaa per vuorokausi kuukauden ajan. Ennätyksellinen supertoukokuu on jatkoa pitkälle kehityskululle, jossa vertaiskaupan rooli suomalaisessa arjessa kasvaa jatkuvasti. Silti Suomella on yhä kiinni otettavaa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna.

Ihmiset tekivät Tori.fi:ssä toukokuussa yli puoli miljoonaa kauppaa. Lukemassa ovat mukana vain yksityishenkilöiden kesken tehdyt kaupat. Puolen miljoonan kaupan raja ylittyi kuukaudessa nyt ensimmäisen kerran. Tarkalleen kauppoja tehtiin toukokuussa 502 271. 

Se tarkoittaa keskiarvoisesti yli 16 200 kauppaa per vuorokausi ja 11 kauppaa per minuutti. Yksittäisiä kävijöitä oli Tori.fi:ssä 2,75 miljoonaa. Luku on puolet Suomen asukasluvusta.

– Palvelimme kuukaudessa joukkoa, joka vastaa puolikasta maan väestöstä. Se on huimaava ennätys. Ja puolen miljoonan kaupan rajan rikkominen on järisyttävä etappi. Toukokuu oli jälleen yksi uusi osoitus vertaiskaupan suosion jatkuvasta kasvusta. Sekä viime että tämä vuosi ovat olleet Tori.fi:lle suurta kasvun aikaa. Palvelua on käytetty tänä vuonna peräti 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019 vastaavaan hetkeen mennessä, Tori.fi:n toimitusjohtaja Jussi Lystimäki sanoo.

– Kauppapaikan suosio oli toukokuussa kaikin tavoin ennätyksellisen hurjaa. Vierailuja tehtiin toukokuussa yli 41 miljoonaa, mikä on 44 prosenttia enemmän kuin viime vuoden toukokuussa ja 13 prosenttia enemmän kuin tämän vuoden huhtikuussa. Ilmoituksia ladattiin 1,33 miljoonaa, mikä on 35 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten ja 11 prosenttia enemmän kuin huhtikuussa, Lystimäki vertaa. 

Fundamentaalinen muutos kulutuskulttuurissa

Vertaiskaupan asema suomalaisessa arjessa ja kaupankäynnissä lujittuu kovalla vauhdilla. Tilastokeskus julkaisi toukokuun alussa tutkimuksen, joka kertoi, että 80 prosenttia Suomen kotitalouksista kävi vuonna 2019 vertaiskauppaa eli osti tai myi jotain jonkinlaisella kirpputorilla.

– Tämä ei ole trendi. Käynnissä on fundamentaalinen muutos kulutuskulttuurissa. Ihmisten on joka tapauksessa kyettävä vähentämään luonnon kuormittamista. Siinä tavoitteessa tällaiset muutokset ovat välttämättömiä. Ei ole realismia, että kuluttaminen loppuisi, mutta kuluttamista voidaan suunnata uudelleen. Uudesta tavarasta käytetyn suuntaan. Sen osoittaa Suomen tämänhetkinen kehitys, Tori.fi:n toimitusjohtajana kesäkuun alussa aloittanut Lystimäki kertoo.

Samalla on kuitenkin syytä huomioida, etteivät suomalaiset ole kansainvälisessä vertailussa vertaiskaupassa aktiivisimpia. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa vertaiskaupan asema on huomattavasti vahvempi.

– Suomessa kehitysvaihe on se, että kulutuspäätöksiä tehtäessä käytetty tavara on vaihtoehto kotitalouksista neljälle viidestä. Se on tietysti iso osuus. Ero esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan syntyy siitä, kuinka usein siihen vaihtoehtoon päädytään. Käytetyn tavaran kauppahan ei tarkoita rihkamaa, vaan siinä nimenomaan korostuvat pitkä käyttöikä ja laadukkuus. Ja vertaiskauppa koskee myös autoja sekä asuntoja ja taloja, Lystimäki toteaa.

Tämänhetkinen autokauppa on pitkälti vertaiskauppaa

Kokonaisvaltaisesti valitettavan koronakriisin vaikutus vertaiskauppaan näkyy varsinkin autokaupassa. Autoalan Keskusliiton ennusteen mukaan uusia henkilöautoja rekisteröidään tänä vuonna noin 30 000 vähemmän kuin viime vuonna. Samaan aikaan käytettyjen autojen kauppa käy. Tori.fi:n autokaupan vuorokausikohtainen kävijämääräkeskiarvo on kasvanut koko vuoden osalta viime vuoden vastaavasta ajankohdasta 22 prosenttia. Pääsiäisen jälkeen kasvua on ollut vuodentakaiseen verrattuna peräti 30–40 prosenttia.

Autojen myynti-ilmoitukset poikivat nyt toukokuussa yhteydenottoja ostajaehdokkaalta myyjälle 47 prosenttia useammin kuin toukokuussa 2019. Ja reilut kymmenen prosenttia useammin kuin huhtikuussa 2020.

Palvelussa on tarjolla noin 80 000 autoa.

Kaksinkertaisia myyntimääriä

Tori.fi:n ennätyksellisen toukokuun ostetuinta tavaraa olivat sisustus, aikuisten vaatteet sekä kengät ja lasten vaatteet sekä kengät. Niiden jälkeen kymmenen ostetuimman tuotekategorian joukossa tulivat lastentarvikkeet ja lelut, polkupyörät ja niiden tarvikkeet, pihojen ja puutarhojen hoito, työkalut, autojen osat ja tarvikkeet, urheilu ja liikunta sekä TV-, video- ja äänielektroniikka. 

– Lasten vaatteiden ja kenkien myynti yli kaksinkertaistui viime vuoden toukokuusta. Samoin pelien ja lelujen myynti kaksinkertaistui. Korona-ajan ulkoiluvillitys näkyi eritoten golfvälineiden ja rullalautojen sekä -luistimien myynnissä. Niissäkin myynti tuplaantui. Piha- ja puutarha -kategorian myynti kasvoi 70 prosenttia, Lystimäki ynnää.

– Suomalaiset hankkivat tarvitsemansa yhä useammin käytettynä. Se tarkoittaa, että he säästävät rahaa, vähentävät ympäristörasitusta ja samalla luovat valmistajille painetta tuottaa yhä kestävämpiä sekä laadukkaampia tuotteita, Lystimäki päättää.

Lisätietoja:
Jussi Lystimäki
Tori.fi, toimitusjohtaja
jussi.lystimäki@schibsted.com