Tori.fi on Suomen vilkkain C2C-kauppapaikka ja kasvussa koko ajan.

Tutkimus: Vertaiskauppa Tori.fi:ssä säästää vuodessa kasvihuonepäästöjä lähes 140 000 tonnia

Käytettyjen tavaroiden kaupan ympäristövaikutusta arvioitiin Schibstedin kauppapaikoilla kahdeksassa eri maassa

  • Tori.fi:n vertaiskaupan päästövaikutukset laskettiin Suomessa ensimmäistä kertaa
  • Torin ja seitsemän sisarsivuston yhteenlaskettu ympäristöhyöty vuonna 2016 oli 16,3 miljoonaa tonnia hiilidioksidia
  • Käytettyjen autojen kaupasta syntyy suurimmat päästövähennykset

Mediakonserni Schibsted on laskenut käytetyn tavaran vertaiskaupan ympäristövaikutuksia kahdeksalla eri kauppapaikallaan. Mukana on ensimmäistä kertaa myös Suomen suosituin verkon kauppapaikka Tori.fi.

Second Hand Effect -raportin laskelman mukaan Tori.fin käyttäjät säästivät viime vuonna 137 982 tonnia hiilidioksidia (CO2e) ostamalla tavaroita käytettynä sen sijaan että olisivat ostaneet vastaavan uutena.

Tämä määrä hiilidioksidia vastaa:

  • 140 000 edestakaista lentoa Helsingistä New Yorkiin
  • 500 000 uuden sohvan valmistamista
  • 500 000 automatkaa Helsingistä Rovaniemellä ja takaisin

Yhdessä ruotsalaisen ympäristötutkimuslaitoksen, IVL Svenska Miljö Institutin, kanssa laadittu tutkimus osoittaa, kuinka suuri vaikutus vertaiskaupalla on jo nyt.

“Jokainen kuluttaja voi vaikuttaa omilla ostopäätöksillään, ja näistä pienistä puroista syntyy merkittävä virta. Tutkimukseen valituilla kahdeksalla kauppapaikalla vierailee kuukausittain yli 60 miljoonaa käyttäjää, mikä kertoo vertaiskaupan volyymin suuruudesta. Digitaalisilla markkinapaikoilla kuluttajien välinen kaupankäynti on vaivatonta ja tavaroiden uudelleen käyttäminen on merkittävä osa kiertotaloutta”, sanoo Tori.fin toimitusjohtaja Juha Meronen.

Kokonaislaskelmassa oli mukana Tori.fin lisäksi Ruotsin Blocket, Norjan Finn, Ranskan Leboncoin, Espanjan Vibbo, Italian Subito, Unkarin Jófogás ja Marokon Avito. Näiden Schibstedin markkinapaikkojen käyttäjät säästivät yhteensä 16,3 miljoonaa tonnia kasvihuonepäästöjä vuonna 2016. Määrä vastaa 1400 matkaa maailman ympäri Airbus 380 -lentokoneella tai sitä, että koko Pariisin liikenne seisoisi paikoillaan lähes kuusi vuotta

Autokauppa tuo suurimmat vaikutukset

Tutkimuksessa ajoneuvojen vertaiskauppa on merkittävin tekijä. Ajoneuvot kattavat 58 prosenttia Tori.fin viime vuoden vertaiskaupan päästövaikutuksista. Auton hiilijalanjäljestä suurin osa syntyy tuotannossa.

Tutkimuksessa on otettu huomioon myös se, että autokauppa vaatii erillisiä laskelmia, sillä auto voidaan myydä uudelleen moneen kertaan. Myös maiden välillä on eroja, joten jokaiselle kauppapaikalle laskettiin oma uudelleenkäyttöaste.

“Suomen verraten vanhan autokannan näkökulmasta on kiinnostavaa havaita, että myös varsin vanhan auton ostaminen on ympäristön kannalta fiksu päätös. Jopa 20 vuotta vanhan auton myyminen tai ostaminen vähentää hiilijalanjälkeä”, Meronen sanoo.

Koti-kategorian osuus päästövaikutuksista oli 31 prosenttia ja elektroniikan yhdeksän prosenttia. Huonekaluissa ja elektroniikassa materiaalien kuten nahkan, puun ja harvinaisten metallien alkutuotanto aiheuttaa suurimman osan tuotteen elinkaaren päästöistä, joten jokainen uuteen käyttöön kiertävä nahkasohva tai kodinelektroniikka saa aikaan positiivisen ympäristövaikutuksen.

Vertaiskauppa pidentää elinkaaria ja vähentää uustuotantoa

Tutkimus tehtiin yhdessä Ruotsin ympäristötutkimuslaitoksen, IVL Svenska Miljö Institutin, kanssa. Elinkaarianalyysi perustuu oletukseen, että jokainen käytettynä ostettu tavara korvaa uuden vastaavan tuottamisen. Lisäksi kaupanteon aiheuttama liikenne, jätteenkäsittely sekä Schibstedin toimistojen ja palvelinhuoneiden energiankulutus on mukana laskelmassa.

Tutkimus kattaa noin puolet Schibstedin kahdeksan kauppapaikan kaikista ilmoituksista. Mukana ovat vain yksityisten henkilöiden jättämät myynti-ilmoitukset. Osa tuotekategorioista, kuten palvelut, lemmikit, matkat ja majoitus, jätettiin laskelman ulkopuolelle.

Näin tutkimus tehtiin:

  • Tutkimuksessa analysoitiin Schibstedin kahdeksan markkinapaikan myyntilukuja sekä käyttäjätutkimuksia ja huomioitiin liiketoiminnan sekä kuljetusten energiankulutus
  • Laskumenetelmä pohjautuu oletukseen, että vertaiskaupassa myyty tuote korvaa uuden vastaavan tuotteen tuotannosta ja hävittämisestä aiheutuvat päästöt
  • Maiden välisiä eroja on huomioitu mm. autokannan osalta autojen uudelleenkäyttöasteessa

Lisätietoja

Juha Meronen, toimitusjohtaja, Tori.fi