Tori.fi on Suomen vilkkain C2C-kauppapaikka ja kasvussa koko ajan.

Vuoden käytetty joululahja 2020 on Aalto-maljakko, Legot hopealla

53 prosenttia aikuisista ei ole ikinä antanut käytettyä joululahjaa

 

Vuoden käytetty joululahja 2020 on Iittalan Aalto-maljakko. Kotimainen klassikko on historian toinen Vuoden käytetty joululahja. Valinnan tekivät suomalaiset vapaalla nimettömällä äänestyksellä Tori.fi:ssä. Ääniä annettiin 5080. Toiseksi Vuoden käytetty joululahja -äänestyksessä sijoittui toinen klassikko, Lego-palikat. Historian ensimmäiseksi Vuoden käytetyksi joululahjaksi suomalaiset nimesivät viime vuonna Artekin jakkaran. Vuoden käytetty joululahja on esine, jonka suomalaiset kaikkein mieluiten tänä vuonna antaisivat ja saisivat joululahjaksi käytettynä.

Suomalaiset ovat valinneet Vuoden käytetyksi joululahjaksi 2020 Iittalan kotimaisen klassikon, Aalto-maljakon. Aalto-maljakko sai 22 prosenttia äänistä. Ääniä annettiin 5080. Äänestys toteutettiin Tori.fi:ssä.

Toiseksi kilpailussa ylsi toinen klassikko, Lego-palikat. Legon osuus äänistä oli 19,21 prosenttia. Niukasti pronssia sai 19 prosentin ääniosuudella PlayStation 4 -pelikonsoli. Vuoden käytetty joululahja on esine, jonka suomalaiset kaikkein mieluiten tänä vuonna antaisivat ja saisivat joululahjaksi käytettynä.

– Vuoden käytetty joululahja -valinta edustaa kestävää kehitystä, laadukkuutta, pitkäikäisyyttä ja myös jälleenmyyntiarvoa. Aalto-maljakko, jos joku, on kaikkea tuota. Suomalaiset kuluttajat tekivät erittäin osuvan valinnan. Aalto-maljakko on hyvä malli niin tuotesuunnittelulle kuin kuluttamisellekin. Kaikin tavoin kestävä tuote, joka säilyttää ajankohtaisuutensa. Suuret onnittelut Iittalalle, Tori.fi:n vertaiskauppatuntija Laura Kuusela toivottaa.

Aalto-maljakko on historian toinen Vuoden käytetty joululahja Suomessa. Ensimmäisenä kunniamaininnan sai viime vuonna Artekin jakkara.

Elektroniikka korostui äänestyksessä

Vuoden käytetty joululahja -äänestyksessä korostui tällä kertaa nuorekas elektroniikka. Iittalan Aalto-maljakon ja Legojen jälkeen tulivat PlayStation 4, iPhone ja bluetooth-kaiutin. Äänestys oli Tori.fi:ssä avoin kaikille. Esivalintaraati nimesi ensin listan 17 ehdokkaasta, joista suomalaiset äänestivät suosikkinsa. 17 ehdokkaan lista koostui Tori.fi-kauppapaikan suosituimpien brändien tuotteista sekä tämän hetken ylipäätään trendikkäimmistä käyttötavaroista. Mukana olivat muun muassa urheilukello, lihashuoltovasara, Oura-sormus ja Mariskooli. 

Äänestys toteutettiin nimettömästi. Äänestyksen yleisö oli erittäin laaja, sillä Tori.fi:ssä on tänä vuonna vieraillut ennätyksellisesti keskimäärin päivittäin 308 000 yksittäistä käyttäjää.

Kaikille hyvä lahja

Käytetyn lahjan valinta edistää kulttuurinmuutosta kohti kestävämpää tapaa viettää joulua. Torin teettämän kyselytutkimuksen vastausten mukaan 53 prosenttia aikuisista ei ole koskaan antanut käytettyä joululahjaa, mutta hyvin harva – vain 14 prosenttia aikuisista – karsastaa käytetyn lahjan saamista. 

– Suurin hidaste käytetyille lahjoille on antajien ja saajien ajattelussa oleva epäsuhta. Käytetyn tavaran lahjoittaminen on perinteisesti mielletty töykeäksi, pihistelyksi ja ylipäätään noloksi. Vaikka ratkaisevaahan on laadukkuus, tarpeellisuus ja pitkäikäisyys. Ei se, onko joku käyttänyt tavaraa aikaisemmin. Lahjan saajan asemassa käytetty lahja ei ole suomalaisille ongelma. Ongelma on lähinnä lahjojen antajien mielikuvissa, Kuusela toteaa.

– Käytetty joululahja on kaikille, koko maailmalle, hyvä lahja. Lahjojen antamista ei tarvitse lopettaa, eikä sellainen ole realististakaan. Mutta pienellä muutoksella siihen, mitä lahjaksi annetaan, meidän on mahdollista edistää kestävää kehitystä merkittävästi, Kuusela lisää.

Vuoden käytetty joululahja 2020 -palkitseminen on osa Tori.fi:n Kaikille hyvä lahja -kampanjaa. Kampanjan suojelija on itse Joulupukki. Virallinen kumppani on Joulupukkisäätiö.

Lisätietoja:
Laura Kuusela
Tori.fi, vertaiskauppatuntija
laura.kuusela@tori.fi